Agris.cz - agrární portál

O bezlepkové pečivo je v Brně zájem. Bezlepkové pekařství otevřelo druhou pobočku

17. 5. 2018 | pekarske-technologie.cz

Po roce fungování brněnského bezlepkového pekařství Smajlík byla před pár dny otevřena druhá pobočka, které je umístěna na náměstí Svobody v centru Brna. Pekařství Smajlík nabízí čerstvé bezlepkové pečivo, cukrářské i lahůdkářské výrobky. Pekařství Smajlík se specializuje na bezlepkové pečivo

První pobočka bezlepkového pekařství Smajlík funguje v brněnské části Židenice přibližně jeden rok. Velký zájem zákazníků ukázal, že specializovaná pekárna má v Brně své místo. A proto v dubnu pekařství zahájilo provoz druhé pobočky. Ta se nachází v pasáži Rozkvět na náměstí Svobody.

Pekařství Smajlík chce zákazníkům ukázat, že přestože veškeré pečivo, cukrářské i lahůdkářské výrobky jsou bezlepkové a splňují přísné podmínky pro celiaky, mohou nejen dobře vypadat ale především skvěle chutnat.

Čerstvé bezlepkové pečivo bude k dostání po celý den

Zákazníci již nebudou muset složitě hledat bezlepkové pečivo nebo doufat, zda ještě zbude na prodejních pultech. Pekařství Smajlík má otevřeno celý den od ranních osmi hodin až do večerních osmi. „Zakládáme si na tom, aby zákazníci nemuseli výrobky předem objednávat a měli neustále z čeho vybírat. Snažíme se totiž aplikovat zkušenosti, které máme ze standardního retailu a ty přenášíme do světa osob s alergií,“ říká Ivana Vaníčková, jednatelka společnosti GS Agency, která pekařství Smajlík provozuje.

Ivana Vaníčková zároveň dodává, že je ráda za neutuchající zájem zákazníků, kteří si mohou dopřát čerstvé bezlepkové pečivo a cukrářské produkty, jejichž běžné varianty s lepkem si musí odříct.

Produkci bezlepkového pečiva komplikuje špatné kynutí těsta

Osoby trpící alergií na lepek či s imunitní nesnášenlivostí lepku neboli celiakií jsou zpravidla odkázáni na pečení vlastního bezlepkového pečiva nebo složité hledání bezlepkových produktů v obchodech. Produkci bezlepkového pečiva totiž omezuje výrazně horší zpracovatelnost a kynutí bezlepkového těsta.

V posledních letech se nabídka dostupného bezlepkového pečiva postupně zvyšuje. Může za to jak snaha samotných pekařů, tak i vývoj inovativních pekařských technologií směřující k chutnějšímu a trvanlivějšímu bezlepkovému pečivu. Novým potravinářským způsobům přípravy bezlepkového pečiva se věnují vědci z Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně.

 

Autor: redakce


Zdroj: pekarske-technologie.cz, 17. 5. 2018





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.03.2024 15:54