Agris.cz - agrární portál

Sezona mraženého špenátu vrcholí, firma ho vyrobí 50 tun denně

17. 5. 2018 | ČTK

V květnu vrcholí sklizeň a zpracování špenátu na mražení. Společnost Agrimex, která je od loňského roku součástí skupiny Hamé, vyrobí ve svém závodu v Panenských Břežanech u Prahy 50 tun mraženého špenátu denně. Špenát, který se v obchodech prodává pod značkou Dione, tvoří firmě zhruba třetinu celkové roční produkce, je pro ni tak jednou z nejdůležitějších zpracovávaných plodin, řekl ČTK zakladatel Agrimexu Ryszard Nemoudrý.

Daná odrůda špenátu se na polích nejdříve na podzim zaseje a sklízí se během čtyř až šesti týdnů v dubnu a květnu. Jedno z polí je například u Lovosic na Litoměřicku. Zpracování špenátu pak trvá velice krátkou dobu. Plodina po sklizení kombajnem putuje po dálnici až do Panenských Břežan, kde se ihned zpracuje. Od chvíle, kdy kombajn plodinu sklidí až do okamžiku, kdy se dostává zmražená do mrazicího skladu, uplynou zhruba čtyři hodiny.

Špenát projde v mrazírně několika fázemi, mezi nimi je například blanšírování, kdy se špenát na několik minut ponoří do vody, která má teplotu lehce pod 100 stupňů Celsia. Po dalších částech linky se zpracovaný špenát dostane až na balicí linku, kde se zabalí do obalu, který již zákazník najde na pultech. Až poté putuje výrobek do mrazicího tunelu. Špenát je tímto postupem oproti jiným plodinám výjimečný, ostatní zelenina se mrazí ještě před zabalením.

"Nyní je pro nás nejdůležitější období celého roku. Aktuálně jedeme na plný výkon tří celých směn sedm dní v týdnu. Snažíme se totiž zpracovat špenátu co nejvíce. Letos dozrál najednou, a máme tak od českých zemědělců vysoké dodávky. Začátkem června začneme zpracovávat i kopr a také hrášek, které už na polích také dozrávají," řekl Nemoudrý.

Mrazírna zpracovává vždy pouze jednu plodinu v závislosti na ročním období. Ve chvíli, kdy na polích dozraje další zelenina, zaměstnanci firmy přestaví linky a firma začne zpracovávat další druh zeleniny. Někdy mají zaměstnanci na změnu celého pracovního postupu pouze den.

Agrimex ročně zpracuje asi 10.000 tun zeleniny a ovoce. Podle Nemoudrého se na letošní rok připravuje rozšíření kapacity o dalších deset až 20 procent. "Toto navýšení bude probíhat při stejné technologii, co máme, takže není nutno zatím posilovat o další stroje, tu rezervu jsme již měli vypracovanou. Předloni jsme postavili další mrazírenský tunel, čímž jsme mrazírenskou kapacitu navýšili o 100 procent," řekl Nemoudrý. Do budoucna je podle něj možné, že se bude Agrimex dále rozšiřovat, konkrétní plán ale zatím není.

Agrimex je největším českým výrobcem zmrazené zeleniny, zeleninových směsí, ovoce a dalších surovin. Agrimex byl založen v roce 1995 a od roku 2017 je součástí skupiny Hamé. Své výrobky prodává pod značkami Dione, Dione Premium a Agrimex Foodservice, zásobuje také zejména hotely, restaurace, jídelny či cukrárny. Tržby firmy v roce 2016 činily 260 milionů korun. V ČR firma zaměstnává zhruba 70 lidí.

Jaroslav Beneš kš


Zdroj: ČTK, 17. 5. 2018





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.03.2024 23:40