Agris.cz - agrární portál

Expert: Problém Lesů ČR v boji s kůrovcem je systém zakázek

16. 5. 2018 | Silvarium

Malá pružnost v reakci na výskyt kůrovce je podle experta z Mendelovy univerzity v Brně příčinou, proč se nedaří eliminovat kůrovcovou kalamitu. Státní podnik Lesy ČR by podle vedoucího Ústavu zakládání a pěstění lesů Radka Pokorného musel mít k účinnému boji s kůrovcem výjimku ze zákona o veřejných zakázkách. O situaci dnes jednala vládní meziresortní skupina.

Zatímco dřív měl státní podnik zaměstnance, kteří při napadení stromů kůrovcem okamžitě zasahovali a v případě vylétnutí kůrovce káceli i na první pohled zdravé, avšak již napadené stromy v okolí, nyní to funguje jinak. "Lesy zjistí, že je někde problém, tak začnou soutěžit firmu a než se ji povede vysoutěžit, kůrovec vyletí a problém se přesune jinam. Takže se likvidují až následky. Aby se s kůrovcem dalo bojovat účinně, musely by mít Lesy ČR výjimku z veřejných zakázek," řekl ČTK Pokorný.

Firmy v soutěži navíc musejí předem složit deset procent ceny zakázky, což při velkých objemech těžby zvládnou jen ty největší. Pokorný však také upozornil, že k současné situaci dlouhodobě přispívá změna klimatu a z něj vyplývající sucho v letech 2015 a 2017, které k šíření brouka výrazně přispělo.

Kůrovcová kalamita aktuálně zasáhla velké rozlohy lesů především na východě republiky. Premiér Andrej Babiš dnes obvinil předchozí vedení ministerstva zemědělství, že v minulosti nejednalo. Minulý týden odvolal ministr zemědělství v demisi Jiří Milek (za ANO) generálního ředitele Lesů ČR Daniela Szóráda, protože šéf státního podniku podle ministra postupoval nekoncepčně a zanedbal situaci kolem přemnoženého kůrovce.

České lesy jsou v posledních letech obecně ve špatné kondici právě kvůli měnícímu se klimatu. Kalamita velkého rozsahu, která se nejvíc projevuje na východě republiky, čeká podle lesnického odborníka Aleše Erbera i smrkové monokultury na Vysočině. Původce dnešních problémů vidí v tom, že se v 70. letech minulého století nevyužívaly poznatky o lesním hospodářství. Také on loni pro ČTK kritizoval systém zakázek státních lesů, který de facto likviduje menší zpracovatele dřeva, protože ti nevědí, kdy a zda vůbec budou mít práci. Při likvidaci kalamit pak chybějí zpracovatelské kapacity.

Kůrovcová kalamita je podle dat Výzkumného ústavu lesního hospodářství a myslivosti (VÚLHM) i v sousedních zemích. Podle nich loni v ČR připadlo na jeden hektar smrkového lesa 2,88 metru krychlového kůrovcové těžby. Na Slovensku to bylo šest metrů krychlových, v Polsku 2,5 metru krychlového, v Bavorsku 3,27 metru krychlového a v Rakousku 2,06 metru krychlového.

Slovensko je podle Jana Lišky z VÚLHM kalamitou zasaženo nejvíc ze středoevropských států a mnohde se tam situace vymkla kontrole. "V jižním Německu v současnosti čelí historické kůrovcové kalamitě. Také v Rakousku představují současné objemy kůrovcového dříví historicky nejvyšší známé hodnoty," uvedl Liška na semináři ke kůrovcové kalamitě v polovině dubna v Průhonicích.

Autor: ČTK


Zdroj: Silvarium, 16. 5. 2018





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.03.2024 05:59