Agris.cz - agrární portál

Ve Evropě vzniká trojka světového trhu olivového oleje

16. 5. 2018 | ČTK

Francouzská skupina Avril se dohodla na převzetí většinového podílu v italském výrobci olivového oleje Costa d'Oro. Vznikne tak třetí největší producent značkového olivového oleje na světě, uvedla agentura Reuters. Finanční stránka dohody zveřejněna nebyla.

Společnost Avril, jejíž tržby v roce 2016 činily 5,9 miliardy eur (150,4 miliardy Kč), už vyrábí olivový olej ve Francii a v Maroku. Její hlavní produkt značky Puget je však směsicí olejů různého původu, zatímco Costa d'Oro prodává prémiové produkty výhradně z domácího oleje. "Na trzích Severní Ameriky a Asie, včetně Číny, nastavuje laťku právě italský olivový olej. Ten je skutečným předpokladem vstupu na zahraniční trh," prohlásil mluvčí firmy Tom Doron.

Rodinný podnik Costa d'Oro vloni vyrobil v Itálii téměř 40.000 tun olivového oleje, z něhož byla polovina prodána na zahraničním trhu. Jeho tržby činily 143,5 milionu eur.

Menšinový podíl v podniku koupil v rámci stejné dohody také francouzský producent vína, piva a nealkoholických nápojů Castel. Obě francouzské společnosti založily v roce 2013 společný podnik na výrobu rostlinného oleje v v západní Africe.

Hodnota světového trhu olivového oleje loni činila 12 miliard eur a Avril předpokládá, že v dalších letech poroste ročně o čtyři až pět procent a v roce 2025 dosáhne 17 miliard eur. Zasloužit se o to má růst poptávky především v Číně a Severní Americe. Stávající dohoda vytvoří třetí největší subjekt na světovém trhu značkového olivového oleje, po španělské společnosti Deoleo a čínské Bright Food.

pat hej


Zdroj: ČTK, 16. 5. 2018





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.03.2024 01:18