Agris.cz - agrární portál

Skoro 320.000 dětí se loni zúčastnilo akcí s lesníky

16. 5. 2018 | ČTK

Skoro 320.000 dětí se loni zúčastnilo 3150 akcí s lesníky. To je přibližně tolik, co všech žáků od první do třetí třídy základních škol. Děti se v lese učí, jak se například sázejí stromy nebo vypočítává dřevní hmota stromu. Akce, na kterých po celé ČR učí 1100 lesních pedagogů, se v posledních letech rozrostly, před desetiletím se jich účastnilo kolem 50.000 dětí ročně, uvedli dnes u příležitosti Týdne lesů zástupci ministerstva zemědělství.

Stát na vzdělávání přispívá například dotacemi pro neziskové organizace. Ročně jde na podobné akce podle ministerského ředitele odboru koncepcí a ekonomiky lesního hospodářství Tomáše Krejzlara řádově o miliony korun.

Největší náklady mají podle státu vlastníci lesů, kteří dávají lesníkům místo obvyklé práce čas na učení. Akce se většinou konají přímo v lesích. Podle ředitele Nadace dřevo pro život Stanislava Poláka je důležité vybrat místa, kde nehrozí pro děti nebezpečí například při likvidaci kalamit.

Podle Petry Fišerové z Lesů hlavního města Prahy se děti na akce rády vracejí. "Lesník jim přijde jako vhodné budoucí zaměření," dodala. Jenom v Praze si práci lesníků zkusilo loni 65.000 dětí a dospělých.

Lesníci si v tomto týdnu přichystali akce po celé republice, některé budou i v následujících týdnech. Například v pražském Ďáblickém háji si budou moci ve středu a ve čtvrtek prohlédnout lesnickou techniku, dále uvidí, jak se v lese pracuje s koněm a naučí se věci o zpracovávání dřeva.

drh jw


Zdroj: ČTK, 16. 5. 2018





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.03.2024 14:39