Agris.cz - agrární portál

Savencia rozšíří mlékárnu v Hesově, převede tam výrobu Sedlčan

11. 5. 2018 | ČTK

Roční výrobní kapacita mlékárny v Hesově u Přibyslavi patřící společnosti Savencia Fromage & Dairy Czech Republic se po chystané modernizaci zvýší trojnásobně na více než 1,7 milionu hektolitrů mléka. Vyplývá to ze záměru zveřejněném v informačním systému EIA. Savencia zkraje roku oznámila, že do tohoto závodu na Havlíčkobrodsku plánuje kvůli zvýšení efektivity postupně přesunout výrobu sýrů ze své další mlékárny v Sedlčanech na Příbramsku.

V sedlčanské mlékárně, kde se vyrábějí hermelíny Sedlčanský či sýr Lučina, by podle dřívějších údajů firmy Savencia měla být produkce ukončena v příštím roce. Počátkem letošního února tam pracovalo skoro 300 lidí. Hesovská mlékárna vyrábí vedle plísňových sýrů z tvarohu a smetany krém Pribináček.

Mlékárna v Hesově zatím podle zveřejněného záměru dokáže ročně zpracovat do 547.500 hektolitrů mléka. Po modernizaci technologií závod ročně pojme až 1,752 milionu hektolitrů mléka. Firma pak v Hesově počítá se zvýšením počtu zaměstnanců z nynějších 280 na 400. Savencia v tomto závodě mimo jiné plánuje přestavbu sýrárny, jež umožní rozšířit výrobu plísňových sýrů. Hala určená k produkci čerstvých sýrů se podle informací uvedených v záměru v mlékárně už staví.

U záměru společnosti na zvýšení výroby a modernizaci technologie hesovské mlékárny teď budou úřady posuzovat jeho možný dopad na životní prostředí. Krajský odbor životního prostředí požádal o vyjádření město Přibyslav a dotčené orgány do 30 dnů od vyvěšení informace na úřední desce krajského úřadu, což učinil ve středu.

Pod současným názvem Savencia vystupuje společnost, již ovládá francouzská rodina Bongrainů, od roku 2016. Do českého mlékárenství přišla francouzská firma v roce 1993, kdy získala majoritu v hesovské mlékárně Pribina. O dva roky později vstoupila do tehdejších Povltavských mlékáren Sedlčany a v roce 1999 do mlékárny TPK Hodonín.

vst kš


Zdroj: ČTK, 11. 5. 2018





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.04.2024 15:17