Agris.cz - agrární portál

Výnosy vizovické likérky Rudolf Jelínek loni vzrostly na 454 mil.

20. 4. 2018 | ČTK

Výnosy vizovické likérky Rudolf Jelínek loni činily 454 milionů korun, o tři procenta víc než v předchozím roce. Zisk před zdaněním loni klesl o třetinu na 19 milionů korun, ovlivnily ho především investice a opravy za více než 33 milionů korun, sdělil ČTK předseda představenstva společnosti Pavel Dvořáček. Největší letošní investicí bude pokračující stavba návštěvnického centra v Praze, které si vyžádá celkem 150 milionů korun.

"Loňský rok byl pro nás ve znamení důležitých investic. Společnost proinvestovala více než 28 milionů, což je v porovnání s rokem 2016 více než dvojnásobná částka. Největší loňskou investicí bylo vybudovaní reprezentačního prostoru ve Vizovicích pro konání firemních a společenských akcí, takzvané Koštovny," uvedl Dvořáček.

Hospodářské výsledky podle něj ovlivnil také export. "Naše výrobky vyvážíme celkem do 35 zemí celého světa, a tak hospodářské výsledky roku 2017 ovlivnil také nepříznivý vývoj kurzu koruny vůči euru a dolaru. Do loňského hospodaření se promítl i výrazný nárůst osobních nákladů způsobený navýšením počtu zaměstnanců i růstem mezd," uvedl Dvořáček.

Export vlastních výrobků loni vzrostl, na tržbách se podílel 31 procenty. "Nejvýznamnějšími zahraničními trhy zůstávají Slovensko, USA, Polsko, Rusko a Německo. Novými exportními trhy jsou pak Hongkong, Argentina a Panama," uvedl Dvořáček.

Stavba návštěvnického centra na pražském Klárově začala loni. Největší část objektu bude věnována muzeu s interaktivní expozicí výroby ovocných destilátů a ovocnářství v českých zemích. V areálu bude také obchod s pálenkami, degustační bar a reprezentační prostory. "V podzemí umístíme archiv destilátů a společenský prostor Spolku přátel Jelínkovy slivovice. První návštěvníky bychom chtěli přivítat nejpozději do Vánoc roku 2019," uvedl Dvořáček.

Likérka se postupně snaží rozšiřovat vlastní sady, nyní mají rozlohu 163 hektarů.


Zdroj: ČTK, 20. 4. 2018





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 30.04.2024 06:18