Agris.cz - agrární portál

Značku Regionální potravina získá 9 výrobků z Libereckého kraje

19. 4. 2018 | ČTK

Dalších devět výrobků z Libereckého kraje ponese označení Regionální potravina. V kraji o získání této značky v letošním roce usilovalo 37 výrobců, kteří přihlásili 90 produktů. ČTK o výsledcích soutěže v kraji dnes informovala mluvčí Státního zemědělského intervenčního fondu (SZIF) Vladimíra Nováková. SZIF značku Regionální potravina spravuje.

Letos se koná devátý ročník soutěže a Liberecký kraj byl první, kde odborná komise přihlášené výrobky hodnotila. Výrobci v kraji přihlásili do devíti kategorií o deset produktů více než loni, nejvíce jich bylo v kategorii Alkoholické a nealkoholické nápoje. "Soutěž si za dobu své existence vybudovala renomé a popularita výrobků s puncem Regionální potravina stoupá," uvedla Nováková.

Vítězi jednotlivých kategorií se letos v Libereckém kraji staly světlá tlačenka od mimoňské společnosti Váša, Pepřák z raspenavského Řeznictví a uzenářství Karla Kloučka, farmářský sýr s rajčaty z farmy Jiřího Vrkoslava ve Zlaté Olešnici na Jablonecku či bílý jogurt z biojahod, který vyrábí podnik Jiří Korn ze Zahrádek na Českolipsku. První ve své kategorii byly také tlačené povidlové minisvatební koláčky od Drahomíry Mackové z Jabloneckých Pasek, rafael medovník z cukrářství a pekařství Růžodol v Liberci či slaná karamelová zmrzlina Leda od Davida Stárka z Liberce. Prvenství si odnesly ještě řezané pivo vratislavického pivovaru a džem broskev s mátou od Jana Kakose z Lestkova na Semilsku.

Regionální potravina je projektem ministerstva zemědělství, cílem je podpora a propagace malých a středních potravinářských výrobců i regionů původu potravin. "Přívlastek regionální se v případě oceněných potravin zúročí hned několikrát. Především se jedná o produkt vyrobený v konkrétním regionu, což je základní podmínka soutěže," řekla Nováková. Pro spotřebitele má být značka garancí, že v daných produktech je nejméně 70 procent místních surovin, přičemž hlavní surovina musí být stoprocentně tuzemského původu. "Výrobky tím mají pevnou vazbu k regionu, například se může jednat o krajové speciality," dodala.

Oceněný výrobek může značku užívat na obalu po dobu čtyř let. Do soutěže mohou své výrobky hlásit malé a střední potravinářské a zemědělské firmy do 250 zaměstnanců. V Libereckém kraji za dobu existence soutěže získalo zmíněné označení přes 60 výrobků. V současné době spotřebitelé najdou značku u 419 produktů ze 13 regionů Čech a Moravy.


Zdroj: ČTK, 19. 4. 2018





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 02.05.2024 23:36