Agris.cz - agrární portál

Vafo má novou továrnu na krmiva pro psy a kočky za 207 milionů

19. 4. 2018 | ČTK

Firma Vafo Praha, výrobce krmiv pro psy a kočky, postavila v Chotovinách na Táborsku továrnu na takzvaná mokrá krmiva za 207 milionů korun. Včera ji slavnostně otevřela, výrobní linka je v provozu od konce prosince. Postupně zde firma zaměstná 33 lidí. Na stavbu areálu o rozloze 26.000 metrů čtverečních získala firma investiční pobídku od CzechInvestu 51,7 milionu. ČTK to řekl Pavel Bouška, majitel a ředitel Vafo holdingu, kam Vafo patří.

Stavba haly o rozloze 3200 metrů čtverečních začala v listopadu 2016, hotová byla za necelý rok. Budou se zde vyrábět konzervy, kapsičky a masové salámy pro psy i kočky, ročně 15.000 tun, výhledově až 25.000 tun.

"Rozšíření výroby o různé typy mokrých krmiv je dalším důležitým krokem naší plánované expanze. V horizontu několika let se chceme stát jednou z nejvýznamnějších společností v oboru v Evropě," řekl Bouška. Holding nedávno koupil německou firmu Allco a plánuje další nákupy. Dosud si firma, která vznikla v roce 1994, vyráběla sama pouze sušená krmiva, ta mokrá - konzervy a salámy - si nechávala připravovat v Evropě a v Asii.

V hale nyní pracuje 20 lidí. Areál financoval holding z vlastních zdrojů, z bankovního úvěru a za pomoci pobídky od Czechinvestu. Po Chrášťanech u Prahy, Ratmírově na Jindřichohradecku a Chelčicích na Strakonicku jsou Chotoviny čtvrtým výrobním závodem holdingu v ČR.

V nové továrně se Vafo zaměří na prémiová mokrá krmiva a kapsičky, vyrábět bude i větší kapsičky pro psy, tento trend přebírá ze Švédska. Tři čtvrtiny produkce půjdou na export, zbytek skončí v Česku.

Zhruba 70 procent celé produkce Vafo míří na export, který roste. "Tahounem růstu je kromě jiných polský trh, kde jsme začali investovat do marketingové komunikace a na trhu posilujeme už tak výbornou pozici," řekl ČTK ředitel marketingu Vafo Martin Šámal.

Vafo holding vyváží pod značkou Brit produkty do 66 zemí na čtyřech kontinentech. Ve svých čtyřech závodech zatím vyráběl 90.000 tun krmiv ročně. Loňské tržby holdingu se podle Boušky blíží čtyřem miliardám Kč, předloni dosáhly 2,93 miliardy. Zisk firma zveřejní v červnu po účetní uzávěrce, v roce 2016 byl zisk před zdaněním 484,4 milionu Kč. V Česku holding zaměstnává téměř 300 lidí.

 

Václav Koblenc kš


Zdroj: ČTK, 19. 4. 2018





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 27.04.2024 10:49