Agris.cz - agrární portál

Soud EU: ČR by mohla získat peníze na ochranu vinic před ptáky

13. 4. 2018 | ČTK

Unijní soud by měl zrušit starší rozhodnutí svého tribunálu ve sporu mezi Českou republikou a Evropskou komisí o asi 54 milionů Kč dotací na program ochrany vinic před ptáky a dalšími zvířaty. Ve svém stanovisku pro soud to uvedla generální advokátka soudu Juliane Kokottová.

Tribunál Soudního dvora EU v říjnu 2016 rozhodl o tom, že Evropská komise byla v právu, když Česku odmítla proplatit českou stranou už použité peníze na program ochrany vinic pro roky 2010 až 2012.

Podle názoru komise, které dal v roce 2016 soud za pravdu, Praha nedodržela podmínky programu, který měl zahrnovat i restrukturalizaci a proměnu vinic tak, aby se přizpůsobily současným podmínkám na trhu. Česká strana argumentovala tím, že už v roce 2009 komise s programem vyslovila tichý souhlas.

Advokátka soudu nyní ve svém stanovisku pro nové projednávání věci uvádí, že podle ní program ČR k restrukturalizaci a proměně vinic přispíval, neboť zlepšoval technologie jejich využívání. Program prý také přispíval ke zvyšování konkurenceschopnosti vinic, což také odpovídalo stanoveným cílům.

Soud, který se názorem své generální advokátky ale nemusí řídit, by podle Kokottové měl rozhodnout tak, že zruší jak předchozí rozsudek, tak i rozhodnutí komise o tom, že peníze neproplatí.

jd hej


Zdroj: ČTK, 13. 4. 2018





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 23.04.2024 15:38