Agris.cz - agrární portál

CleverFarm vyvinula aplikaci pro zemědělce, pomáhá s plánováním

13. 4. 2018 | ČTK

Brněnská společnost CleverFarm vyvinula aplikaci, která pomáhá zemědělcům s evidencí agronomických činností. Součástí aplikace jsou i placené moduly. Jeden zahrnuje možnost nakoupit si různé typy senzorů a využívat získaná data pro sledování různých hodnot a podle nich i plánovat činnosti. Druhým modulem je aplikace, která umožňuje na základě družicových snímků plánovat potřebné zásahy do porostů, řekl ČTK na brněnském veletrhu Techagro generální ředitel firmy Adam Zlotý.

Firma se původně zabývala mapovými aplikacemi a před dvěma lety se pustila do zemědělství. Testovala například aplikaci se zemědělským podnikem z Litoměřicka Astur Straškov. Přestože na trh s aplikací vstoupila teprve před pár měsíci, zaznamenala již velký zájem o bezplatnou část a zároveň o placenou část spojenou se senzory. "Modul, který využívá družicových snímků, má zatím několik zákazníků. Limitem je nutnost technologického vybavení na traktoru a příslušné techniky," řekl Zlotý.

Základní aplikace umožňuje jednoduchou evidenci, kterou musí ze zákona zemědělci vést. Jde například o hnojení a postřiky. Stačí zadat co, kdy, kde a jaké množství zemědělec použil. Aplikace mu umí říct, zda neudělal chybu, zda nepoužil větší množství či kolik hnojiva může ještě v daném roce použít. "Podobnou, ale podle nás uživatelsky ne úplně přívětivou aplikaci, nabízí ministerstvo zemědělství a za úplatu některé další firmy. Přišlo nám nešťastné za tuto službu něco chtít, když ji má ministerstvo zadarmo," uvedl Zlotý. Základem je propojení na veřejný registr půdy LPIS.

Zemědělec si také může pořídit jeden nebo oba placené moduly. "Větší zájem je o senzory, protože uživatelé přesně vědí, co s daty budou dělat. Zatím nabízíme čtyři typy senzorů," řekl Zlotý. Jedním je meteostanice, která měří vlhkost vzduchu, teplotu a srážky. Dále čidlo, které měří půdní vlhkost ve více úrovních. Další senzor umí měřit teplotu a vzdušnou vlhkost v porostu a poslední měří teplotu ve skladu, stohu či sile. "Jde o tyčový senzor, který se umístí do posklizňové haly, a čidla umístěná v metrových rozestupech. Senzory odesílají data přímo do aplikace," uvedl.

Druhý placený modul podporuje přesné zemědělství. Díky družicovým snímkům z bezplatných a komerčních služeb lze vyhodnotit stav porostu na pozemcích. Software pak umí určit, kde je třeba například přihnojit či rostliny ošetřit. "Je potřeba, aby měli zemědělci variabilní rozmetadlo a řídicí jednotku v traktoru, která je propojená s ním i s aplikací a pak lze aplikovat hnojiva na konkrétní místa a v konkrétní dávce na hektar. Tím se uspoří materiál a zvýší výnosy," řekl Zlotý.

"Již od začátku jsme aplikaci vyvíjeli pro globální využití a postupně se s ní snažíme prorazit i do zahraničí," dodal Zlotý.

Zdeněk Meitner dr


Zdroj: ČTK, 13. 4. 2018





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.04.2024 20:14