Agris.cz - agrární portál

Ve Zlíně nasadili do parku netopýry. Pomáhají s hubením komárů

13. 4. 2018 | ČT 24

Ve zlínském parku Komenského mají nezvyklého pomocníka v boji proti komárům. Vypustili tam stovku netopýrů, kteří bodavý hmyz hubí. Komáří kalamita podle hygieniků letos prozatím nehrozí. Tůně na jihu Moravy, kde se obvykle na jaře komáři líhnou, jsou suché.

Park Komenského je domovem netopýrů už druhým rokem. Odbor životního prostředí magistrátu je po přezimování v záchranné stanici vypouští do volné přírody právě teď na jaře. „Mají tady ideální prostředí: Stromy, na kterých mají své budky, a dostatek prostoru,“ řekl mluvčí Magistrátu města Zlína Zdeněk Dvořák.

V parku žije několik druhů malých netopýrů. A právě tyto druhy se živí především lovem drobného hmyzu. Svou přítomností tak ve městě pomáhají jeho obyvatelům zbavit se třeba komárů. „Netopýry jsme prioritně kvůli komárům nevysazovali, nicméně jsou to samozřejmě živočichové, kteří se živí hmyzem, tedy i komáry. A to je určitě bonus k tomu, že v parku jsou,“ dodal Zdeněk Dvořák.

Komáři se kvůli suchu nemají kde líhnout

Současné podmínky naštěstí ale bodavému hmyzu nesvědčí, je sucho. Poslední kalamita byla na jihu Moravy v roce 2010 a 2013. „V letošním roce ani na začátku jara není v typických líhništích komárů vůbec žádná voda,“ řekl hygienik KHS Břeclav Oldřich Šebesta. Zatímco před několika lety byl repelent povinnou výbavou každého turisty a cyklisty na Pohansku, letos to vypadá, že potřeba nebude.

AUTOR pes

zdroj: ČT24/ČTK


Zdroj: ČT 24, 13. 4. 2018





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.03.2024 16:45