Agris.cz - agrární portál

Survia nabízí sedlákům technologii pro detailní kontrolu porostů

12. 4. 2018 | ČTK

Moderní technologii, která zemědělcům umožňuje detailně kontrolovat stav porostů během vegetace, aniž by museli vkročit na pozemky, nabízí společnost Survia z Ostrova nad Ohří. Pravidelně snímkuje plodiny pomocí dronů a speciálních kamer a data zpracovává vlastním softwarem. Zemědělec už dostává pouze detailní výstupy, které mu umožňují rozhodovat se, jaká opatření na jakou část porostu aplikuje, řekl novinářům na brněnském veletrhu Techagro jednatel firmy Viktor Setnický.

Firma, která takto dokáže nasnímkovat tisíce hektarů ploch denně, získala za svou službu i cenu Grand Prix Techagro 2018. Systém hlídá průběh vegetace a kondici plodin a dokáže najít slabá místa a určit, kde by bylo dobré nějakým způsobem zasáhnout. "Po nasnímkování multispektrální kamerou vzniknou tak podrobné snímky stavu rostlin a jejich změny, které absolutně není možné lidským okem posoudit," uvedl Setnický.

Na vývoji spolupracoval s Petrem Lněničkou, s nímž se setkal během studia na Vysokém učení technickém v Brně. Začali se věnovat sběru dat bezpilotními prostředky. Původně jejich data sloužila geodeticko průzkumným účelům a až posléze přišli na to, že by se systém mohl výrazně uplatnit právě v zemědělství. "Začali jsme se v tomto oboru vzdělávat a začali spolupracovat s Vojtěchem Lukasem z Mendelovy univerzity v Brně. Naše produkty mají smysl především pro polní pokusy," uvedl Setnický.

Zemědělec získá podklady pro analýzu každé části porostu, což obnáší číselné vyjádření účinnosti herbicidů, fungicidů, insekticidů, růstových stimulantů, odrůdových pokusů a podobně, indexové mapy porostu a ortofoto mapu. "Nechceme zemědělce nijak zatěžovat, takže od nás dostanou výsledky na klíč," uvedl Setnický.

Z opakovaného snímkování lze vytvořit i aplikační mapy, které pěstiteli říkají, co by v jaké části porostu bylo vhodné udělat. Tato mapa se pak může přenést přímo do traktoru, který podle ní porost ošetřuje.

Snímkování a analýza porostu mohou pomoci i v době sucha. "Pomocí speciální kamery dovedeme vysledovat, že nějaká část porostu je vystresovaná. Máme k dispozici i termokameru, kterou dovedeme určit hydrataci. Možné je také instalovat do terénu naše chytré online meteostanice. Těmito prostředky si pak dovedeme potvrdit, že problém je v suchu," uvedl Setnický.

Na trhu se s daným produktem pohybuje firma druhým rokem a snaží se s výsledky a možnostmi seznamovat sedláky, kterým mohou moderní technologie ušetřit velkou část nákladů díky přesným datům.

mei hj


Zdroj: ČTK, 12. 4. 2018





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.03.2024 11:22