Agris.cz - agrární portál

Zemědělci na Vysočině začínají sázet brambory, plochy asi nezvýší

11. 4. 2018 | ČTK

Zemědělci na Vysočině začínají sázet brambory, jichž tradičně dodávají nejvíc v Česku. Březnové mrazy nezpůsobily větší zpoždění. Dopad na příští sklizeň odrůd určených na jídlo by ale mohla mít nynější situace na trhu s bramborami. Vzhledem k velkým zásobám v zahraničí je mohou obchodníci dovézt za ceny, které jsou pro domácí pěstitele ztrátové. ČTK to dnes řekl Josef Králíček z Českého bramborářského svazu.

Rané brambory pěstované v Polabí už má řada podniků nasázené a další sázení dokončují. Na kopcovité Vysočině se daří později sklízeným odrůdám brambor. Pěstitelům, kteří část loňské úrody uskladnili s vyhlídkou, že je v prvních měsících roku prodají lépe, se ale s tím spojené vyšší náklady kvůli levnému dovozu nevrátí. Proto se nedá čekat, že letos budou chtít pěstovat víc konzumních brambor. "Plochy třeba zachovají, protože na to jsou zařízení, mají na to techniku a nějaké skladovací kapacity, ale o navýšení se v letošním roce nedá hovořit," řekl Králíček.

Hodně brambor podle Králíčka zůstává po loňské velmi dobré úrodě v klimatizovaných skladech například v Německu, Francii či Belgii. Zásoby potřebují prodat, proto cena klesá. Králíček podotkl, že v této roční době se brambory dovážely i jindy, protože v Česku není dost dobrých skladů, ale jejich ceny byly vyšší. Podle informací, které má bramborářský svaz od pěstitelů, by se letos mohla trochu zvýšit jen rozloha polí s bramborami určenými na výrobu škrobu.

Zemědělské podniky na Vysočině podle Českého statistického úřadu loni pěstovaly brambory na 8261 hektarech polí, což představovalo 35 procent republikové výměry s touto plodinou.

Prvních 15 hektarů brambor z plánovaných 160 už má osázeno společnost Selekta Pacov na Pelhřimovsku. V porovnání s loňskem jde sázení pomaleji jen o několik dnů. "My děláme sadbu, odbyt máme," řekl ředitel Josef Diviš. Jarní výsevy, které začaly po Velikonocích, už má podnik hotové.

Zemědělská společnost v Havlíčkově Borové plánuje dát brambory také zhruba na 160 hektarů polí. "Sázet budeme koncem týdne," řekl agronom Jiří Zvolánek. Setí jarních obilovin podle něj nabralo zpoždění deset až 14 dní, ale u brambor zatím skluz není. Na podzim naseté obiloviny a řepka tohoto podniku přezimovaly dobře. V mrazech podle Zvolánka pomohlo to, že na nich ležela trocha sněhu.

Věra Stejskalová kš


Zdroj: ČTK, 11. 4. 2018





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 05.05.2024 02:18