Agris.cz - agrární portál

Firma Bednar vyvinula kameru,díky níž lze likvidovat polní plevel

10. 4. 2018 | ČTK

Pletí polí se zasetými plodinami pomocí 3D kamery umožnila zemědělcům česká firma Bednar FMT z Prahy, jež má závod v Rychnově nad Kněžnou. Kamera snímá barvu, objem i strukturu listů a díky tomu může kultivátor plevel likvidovat, řekl novinářům na brněnském veletrhu Techagro obchodní ředitel Jan Bednář. Původně je technologie určená pro ošetření cukrové řepy, dá se však použít pro všechny řádkové plodiny.

Za kameru s názvem Culti-Cam získala firma ocenění Grand Prix Techagro a loni v závěru roku i cenu na zemědělském veletrhu v Hannoveru, kde uspěla jako první česká firma. Na vývoji spolupracovala s dalšími dvěma společnostmi.

Kamera navádí meziřádkový kultivátor tak, aby byl účinný v místě, kde je potřeba. Kamera analyzuje strukturu listů v řádcích na základě jejich barevnosti a prostorového objemu. Po analýze umí software identifikovat řádky plodin a přesně spočítat řídící signály i ve větru, v porostech s vysokým zaplevelením a nezelené rostliny. Nový kamerový systém je přesnější i v obtížných podmínkách, díky čemuž se zvyšuje denní výkonnost. "Testovali jsme kameru na našich meziřádkových kypřičích. Je to velice sofistikované zařízení, které je schopné navádět stroje tak, aby pracovaly v určitém přesně vytyčeném prostoru," uvedl Bednář. Podle něj se zařízení hodí jak pro konvenční zemědělství, tak na malé farmy i biofarmy.

Podle Bednáře je ocenění v Hannoveru také symbolem úspěchu českých výrobců zemědělských strojů. "Výrobce z východního bloku má vždy těžší se v tamějším prostředí prosadit," uvedl.

Firma má 250 zaměstnanců a vyváží do 25 zemí světa. Tržby činí přes miliardu korun.

mei hj


Zdroj: ČTK, 10. 4. 2018





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 02.05.2024 06:31