Agris.cz - agrární portál

Lesy ČR: V náhradním tendru „Březen 2018+“ je podepsána většina smluv

9. 4. 2018 | Silvarium

Tendr „Březen 2018+" byl vyhlášen po odstoupení smluvních partnerů ze 76 % kontraktů ke konci roku 2017. Podnik Lesy ČR uzavřel k 5. 4. 2018 s partnery většinu smluv, zatím celkem 99 ze 109 zakázek. V tendru šlo o 3,9 miliard korun a bezmála 8,7 milionů metrů krychlových dříví. Práce na plnění zakázek již podle vyjádření vedení Lesů ČR začaly.

Soutěžilo se celkem o 109 zakázek - 91 spojených s komplexními lesnickými činnostmi včetně prodeje dříví, osm pěstebních a deset těžebních včetně prodeje dříví. Celkem 84 smluv zaměřených na provádění komplexních lesnických prací je podepsáno, v jednom případě smluvní partner avizoval, že smlouvu neuzavře. Uzavřeno je také všech deset smluv spojených s těžbou dříví a pět s pěstební činností v lese.

Veřejná zakázka (VZ)

Počet částí VZ celkem

Uzavřeno smluv k 5. 4. 2018

Komplexní lesnické činnosti

91

84

Pěstební činnosti

8

5

Těžební činnosti

10

10

Přehled soutěžených zakázek. Zdroj: TZ Lesy ČR

Tři pěstební zakázky jsme podle zákona o zadávání veřejných zakázek zrušili. V jednom případě byla podána jediná nabídka a ve dvou dalších dodavatelé odmítli uzavřít smlouvu," řekl Daniel Szórád, generální ředitel podniku Lesy ČR. Zatím není uzavřeno šest smluv spojených s lesnickými činnostmi. „Úřad pro ochranu hospodářské soutěže zahájil správní řízení na návrh neúspěšných dodavatelů. Není tím napadáno otevřené zadávací řízení jako celek. Výsledek správního řízení bychom měli znát do poloviny května," vysvětlil Szórád.

Tendry „Březen 2018+" podnik vyhlásil poté, co na základě usnesení Vlády ČR z loňského září dostaly lesnické firmy možnost ukončit smluvní vztah s Lesy ČR. Stalo se tak na 96 územních jednotkách, tedy zhruba na polovině jednotek Lesů ČR. „Na středoevropském trhu byl, zejména kvůli živelným a kůrovcovým kalamitám, přebytek dříví. Omezila se tak možnost dříví exportovat, a tím se zhoršila situace v odbytu. Ceny dřeva klesly během velmi krátké doby o několik stokorun. Proto na základě vládního usnesení i souhlasu Ministerstva zemědělství dostali smluvní partneři možnost soutěžit o území znovu a podat nabídky v reálnějších cenách. Ty v nákladech i výnosech více odpovídají situaci na trhu. Cílem bylo stabilizovat sektor," doplnil generální ředitel Lesů ČR Daniel Szórád.

Rozdíl mezi původními tendry a tendry, které Lesy ČR právě uzavírají, odhadují podle ČTK Lesy ČR na 2,5 miliardy korun. Výpadek se týká období let 2018 až 2021, kdy měly původní smlouvy postupně končit. Největší propad se projeví v hospodářském výsledku LČR v letošním roce, a to asi 1,066 miliardy korun. Bude to i hlavním důvodem letošního očekávaného snížení hrubého zisku podniku na 1,6 miliardy korun z loňských 3,7 miliardy. ČTK to 5. dubna řekl generální ředitel LČR Daniel Szórád.

 

Podle tiskové zprávy Lesů ČR a ČTK (5. 4. 2018), red.


Zdroj: Silvarium, 9. 4. 2018





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.03.2024 11:26