Agris.cz - agrární portál

Letošní zima a zatím ani jaro vinařům žádné komplikace nepřinesly

8. 4. 2018 | ČTK

Letošní zima a zatím ani počátek jara vinařům žádné komplikace nepřinesly. Rašení vinné révy je oproti loňsku opožděno o zhruba dva týdny. Odborníci to ale vnímají pozitivně s ohledem na každoročně hrozící jarní mrazy, zjistila ČTK od Svazu vinařů.

"Normálně réva raší mezi desátým a 20. dubnem. Tak tomu bude pravděpodobně i letos. Loni byl ten nástup dříve, a to v prvních týdnech dubna," uvedl výkonný ředitel Svazu vinařů Martin Půček.

Podle odborníků byla letošní zima až na přelom února a března mírná. Ani nejnižší teploty kolem minus deseti stupňů neměly na révu pěstovanou na svazích jižní Moravy negativní vliv. Přestože oproti předchozí zimě bylo dvojnásobné množství srážek a nezamrzlá půda je absorbovala, po suchém roce 2017 vinaři doufají v další přeháňky, aby byla půda dostatečně zavlažená.

Na vinicích nyní vinohradníci ukončují zimní řez a začínají s vázáním tažňů - výhonů, které si ponechali na letošní úrodu.

"V posledních letech vinice poškozují jarní mrazy. Důvodem je i dřívější nástup vegetace a rašení oček. To nastává v průměru okolo 10. dubna. Po tomto termínu jsou rašící očka citlivá na mráz, který je může spálit a nenávratně poškodit," uvedl Josef Svoboda, vinohradnický manažer skupiny Bohemia sekt.


Zdroj: ČTK, 8. 4. 2018





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 27.04.2024 20:35