Agris.cz - agrární portál

Techagro nabídne nejnovější technologie v rostlinné výrobě

4. 4. 2018 | ČTK

Přehlídku nejnovějších technologií a strojů pro rostlinnou výrobu nabídne od 8. do 12. dubna brněnský veletrh Techagro. Bude na něm oceněn konstruktér Robert Honzek, který vyvinul plynulé převodovky pro zemědělské stroje. Dnes to uvedli na tiskové konferenci zástupci brněnského výstaviště. Techagro je třetí největší evropský veletrh tohoto zaměření. V sudých letech je největší - další dva, v Hannoveru a v Paříži, se konají v lichých letech.

Celková plocha veletrhu bude 200.000 metrů čtverečních, čistá výstavní plocha 81.000 m2. Na akci se představí 700 firem ze 37 zemí.

Firmy vesměs představí nové technologie. Podle mluvčího veletrhů Jiřího Palupy například společnost Merimex představí nový způsob ovládání lesního hydraulického jeřábu. Ten řidič ovládá z pracovní kabiny vozidla pomocí 3D technologie, nemusí se tak pohybovat v místech, kde se klády nakládají.

Výrobce postřikovačů Agrio zase představí systém, který sbírá meteorologická data, na jejichž základě stroje dávkují přípravky na ochranu rostlin a další chemikálie. Porost pak měří podle odrazu záření, navíc analyzuje předchozí úrody. "To, že tam loni nebyla úroda, ještě neznamená, že se tam musí hnojit víc. Pokud je tam špatná úroda deset let po sobě, tak je to špatné místo a nemusí se tam hnojit vůbec," uvedl sekretář sekretariátu Asociace zemědělské a lesnické techniky Dušan Benža.

Zemědělci podle Benži nyní stojí před dalším technologickým boomem. Předchozí milník podle něj byl v polovině 90. let minulého století, kdy se uvolnily informace ze systému GPS pro civilní účely. Tehdy se začaly mimo jiné vyrábět postřikovače, které dávkují množství chemikálií podle minulých výnosů. "Od té doby výrazně zlevnily čipy, všechny snímače, začaly mobilní aplikace. Parametry se zlepšovaly a dneska jsou ty mašiny prošpikovány snímači," řekl Benža.

Každoročně veletrhy navštíví kolem 110.000 lidí, podobné množství očekávají organizátoři i letos. Během veletrhu zasedne i sněm Agrární komory ČR.

drh jw


Zdroj: ČTK, 4. 4. 2018





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 05.05.2024 22:14