Agris.cz - agrární portál

Chovatelé na Zlínsku splnili nařízenou porážku prasat kvůli moru

28. 3. 2018 | ČTK

Malé neregistrované chovy prasat domácích na Zlínsku splnily nařízenou porážku v souvislosti s výskytem moru. ČTK to řekl mluvčí Státní veterinární správy Petr Vorlíček. U několika prasat byla z nutné porážky udělena výjimka, protože zvířata byla domácími mazlíčky. Veterináři nyní dokončili kontroly neregistrovaných chovů v oblasti zamořené africkým morem. Prohlídky se týkaly 25 hospodářství s celkem 28 zvířaty. Majitelé měli na základě mimořádného veterinárního nařízení prasata porazit do 11. března.

Mimořádné opatření souviselo s obavami z dalšího šíření moru. Právě u malých záhumenkových hospodářství vzniká podle odborníků velké riziko přenosu nákazy do chovů prasat domácích. Chovatelům pěti z 28 zmiňovaných prasat ale udělili veterináři výjimku, a zvířata proto majitelé porazit nemuseli. Jednalo se totiž o takzvaná pet prasátka, která mají jejich majitelé jako domácí mazlíčky.

Veterináři podle mluvčího správy zjistili v jednom případě pochybení. Neregistrovaný chovatel měl totiž před porážkou více než jedno prase domácí, takže měl být jeho chov podle zákona registrován. "Tři prasata nebyla registrována. S chovatelem je v této věci nyní vedeno správní řízení," dodal Vorlíček. Dotyčnému nyní hrozí až milionová pokuta, obvykle se však podle mluvčího sankce za každé prase domácí nezaregistrované na základě plemenářského zákona pohybují pouze ve výši 1000 až 3000 korun.

Velikost zamořeného území se několikrát měnila. Nyní zahrnuje zhruba polovinu okresu Zlín, především jeho severní část. Od 12. března je v ní chov prasat domácích v neregistrovaných chovech zakázán. V případě porušení zákazu hrozí fyzickým osobám pokuta až 100.000 korun, firmám a podnikatelům až dva miliony korun. Chovů registrovaných podle zmíněného plemenářského zákona se nařízení netýká.

V zamořené oblasti také platí zákaz konzumace masa ulovených divokých prasat. Zastřelené kusy proto míří do kafilerií. Lovci v oblasti dostávají jako kompenzaci vyšší takzvané zástřelné. U dospělého kusu činí 8000 korun. U divočáků pod 50 kilogramů je to 4000 korun. Odměna za nalezení uhynulého kusu je v této oblasti 5000 korun.

V Česku se africký mor prasat, který není nebezpečný pro člověka, objevil poprvé loni v červnu na okraji Zlína. Ve vysoce rizikové oblasti vytyčené v okolí krajského města dosud veterináři potvrdili africký mor prasat u více než 200 uhynulých, ulovených nebo odchycených divokých prasat. Do chovů se zatím nákaza nerozšířila. Kdyby se to stalo, veterináři by je museli nechat vybít.

 

Viktor Chrást ver


Zdroj: ČTK, 28. 3. 2018





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 25.04.2024 16:36