Agris.cz - agrární portál

Myslivci budou v honitbách na Zlínsku vyhledávat uhynulé divočáky

23. 3. 2018 | ČTK

Myslivci se musí v oblasti zamořené africkým morem prasat na Zlínsku postarat o důkladnou prohlídku honiteb zaměřenou na vyhledávání uhynulých prasat. Nařizuje jim to nové mimořádné veterinární opatření, které dnes vydala Státní veterinární správa (SVS). Termín prohlídek byl stanoven na následujících 30 dní, myslivci za ně dostanou náhrady. Ministerstvo zemědělství za tímto účelem vyčlenilo 7,5 milionu korun. ČTK to řekl Petr Majer z tiskového oddělené SVS.

Veterináři dlouhodobě zdůrazňují, že včasné vyhledávání a likvidace těl uhynulých divočáků je důležitou součástí boje proti šíření nákazy. "S příchodem jara nastávají příznivé podmínky pro pohyb v terénu a důsledné prohlídky revírů. Zároveň přichází období, kdy může opět docházek k výraznějším přesunům populací divokých prasat, čímž opět roste riziko šíření nákazy. Proto chceme myslivce motivovat k intenzivnímu hledání uhynulých těl," uvedl ústřední ředitel SVS Zbyněk Semerád.

Nejméně dva pracovní dny před samotnou prohlídkou musí myslivecké spolky veterináře informovat o jejím termínu, místě srazu jejích účastníků a dodat telefonický kontakt. Prohlídky navíc musí evidovat. Po předložení informace o uskutečnění prohlídek krajské veterinární správě, která je zkontroluje, budou moci myslivecké spolky žádat ministerstvo zemědělství o platbu ve výši 150 korun za hektar.

V případě, že myslivci při prohlídce najdou tělo divokého prasete, nesmí s ním manipulovat do příjezdu přivolaného veterinárního inspektora. Odvoz a likvidaci těla zabezpečí asanační podnik v Otrokovicích na Zlínsku.

Rozloha zamořené oblasti, která zahrnuje asi polovinu okresu Zlín, nyní činí zhruba 50.000 hektarů. Veterináři podle Majera nová opatření s uživateli honiteb podrobně projednali. V případě nalezení a nahlášení uhynulého divokého prasete má nálezce nadále nárok na nálezné ve výši 5000 Kč.

V Česku se africký mor prasat, který není nebezpečný pro člověka, objevil poprvé loni v červnu na okraji Zlína. Ve vysoce rizikové oblasti vytyčené v okolí krajského města dosud veterináři potvrdili africký mor prasat u více než 200 uhynulých, zastřelených nebo odchycených divokých prasat. Od začátku února byla nákaza prokázána u dvou uhynulých a tří ulovených divočáků ve vysoce rizikové oblasti. Do chovů se zatím nákaza nerozšířila. Kdyby se to stalo, veterináři by je museli nechat vybít.


Zdroj: ČTK, 23. 3. 2018





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.03.2024 07:26