Agris.cz - agrární portál

Lesy ČR zvýší investice do vodních staveb o polovinu na 300 mil.

23. 3. 2018 | ČTK

Státní podnik Lesy České republiky (LČR) má letos v plánu zvýšení investic do různých vodních staveb na asi 300 milionů korun z loňských zhruba 200 milionů korun. ČTK to řekla mluvčí LČR Eva Jouklová. Lesům ČR patří téměř polovina lesů v Česku a spravují také přes 38.000 kilometrů drobných vodních toků, říček, potoků, rybníků a malých vodních nádrží. Investice do vodních toků by měly hlavně pomoci zadržovat vodu v krajině a také chránit před povodněmi.

Letošní plán investic v oblasti vodního hospodářství zahrnuje 337 projektů a týká se obnovy, údržby i nových staveb. Významný protipovodňový účel budou mít například úpravy a stabilizace koryta toku Staré vody v Bruntále, toku Sibudov ve Frýdlantu nad Ostravicí a na Markoušovickém potoce na Trutnovsku v Královéhradeckém kraji. "Na přítoku Kudlovského potoka na Zlínsku budou sanovány strže vybudováním přehrážek a tím ochráněno níže položené území," uvedla mluvčí.

Stavbaři také upraví koryto, odtěží sedimenty a odstraní dřeviny na toku Radějovka ve Veselí nad Moravou. Odbahní vodní nádrž Sedlinka na Opavsku udělají, kde také rekonstruují odtokový objekt. Celkové rekonstrukce se dočkají retenční nádrž Cihelna a vodní nádrž Kožichovice u Třebíče. V Pardubickém kraji Lesy ČR opraví retenční nádrž Rychtářský les u Lanškrouna.

Loni byla významným projektem obnova pěti vodních nádrží na Znojemsku na ploše 6,3 hektaru. Práce za více než 11 milionů korun bez DPH trvaly rok a skončily loni v říjnu. "Projekt zlepšil odtokové poměry i vodní režim v lese a jeho mikroklima. V nádržích je přes 73.000 metrů krychlových vody," řekla mluvčí.


Zdroj: ČTK, 23. 3. 2018





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 01.05.2024 20:26