Agris.cz - agrární portál

Většina bílých vajec se před Velikonocemi dováží z Polska

22. 3. 2018 | ČTK

Vejce, tradiční symbol svátků jara, se před Velikonocemi budou prodávat za zhruba 3,50 Kč za kus, supermarkety na ně plánují slevy. ČTK to řekla předsedkyně Českomoravské drůbežářské unie Gabriela Dlouhá. Většina bílých vajec se letos dováží z Polska. Velikonoční pondělí letos vyjde na 2. duben, bude tedy zhruba o 14 dní dříve než loni.

Samotní drůbežáři prodávají podle Dlouhé vejce do řetězců za zhruba 1,7 koruny za kus, což je podle ní na hranici rentability či už pod ní. Předsedkyně uvádí, že česká produkce bílých vajec je nízká, kvůli větší viditelnosti nečistot na skořápce i tenčí skořápce. Většina prodávaných bílých vajec tak podle ní bude z dovozu, nejspíš z Polska. V jednom z řetězců se podle ní objevila bílá vejce z Nizozemí. "Je možné, že na západě od nás jsou tato vejce nežádoucí po aféře s fipronilem," dodala Dlouhá.

V Tesku se nyní ceny vajec pohybují od 2,30 Kč u vajec z klecového chovu až po 8,30 Kč u vajec z chovu nosnic ve volném výběhu. "Největší zájmu zákazníků se tradičně těší vejce velikosti M po 30 kusech. Nebudou chybět ani vejce z českých chovů," uvedl mluvčí Václav Koukolíček.

"Vzhledem k tomu, že v ČR dlouhodobě neexistuje chov bílých nosnic, který by byl schopný pokrýt naši poptávku, bílá vajíčka musíme dovážet. V předchozích letech jsme měli tato vejce z Holandska, vzhledem k fipronilové aféře nám ale nebyly nabídnuty a jsou letos z Polska," potvrdila mluvčí Globusu Pavla Hobíková.

Podle loňského šetření společnosti Česká distribuční, která mimo jiné distribuuje letáky obchodních řetězců, vejce ve slevových akcích před Velikonocemi stály v průměru 2,84 koruny za kus. Byla to nejvyšší cena ve slevě za posledních pět let. Nejvyšší cena vajec byla v ČR v roce 2012, kdy byl zakázán prodej z vajec z chovů, které měly příliš malé klece. Tehdy stálo jedno vejce až šest korun. Od té doby do předloňska podle České distribuční cena klesala.


Zdroj: ČTK, 22. 3. 2018





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 19:05