https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/s-obnovou-pastviny-u-benatek-pomohla-tezka-vojenska-technika
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

S obnovou pastviny u Benátek pomohla těžká vojenská technika

21.3.2018 00:28 | BENÁTKY N.J. (ČTK)
Celá rezervace velkých kopytníků v bývalém vojenském prostoru má kolem 160 hektarů. Mezi Benátkami a Milovicemi žijí dvě stáda divokých koní, stádo zubrů a stádo zpětně šlechtěných praturů (na obrázku).
Celá rezervace velkých kopytníků v bývalém vojenském prostoru má kolem 160 hektarů. Mezi Benátkami a Milovicemi žijí dvě stáda divokých koní, stádo zubrů a stádo zpětně šlechtěných praturů (na obrázku).
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
S obnovou pastviny v bývalém vojenském prostoru u Benátek nad Jizerou na Mladoboleslavsku pomohla těžká vojenská technika. Po rezervaci, v níž se pasou zubři a divocí koně, jezdil kolový obrněný transportér, sdělil včera ředitel ochranářské společnosti Česká krajina Dalibor Dostál.
 

Tato část vojenského prostoru čtvrt století zarůstala náletovými křovinami, především hlohy a šípky. Divocí koně a zubři tu od roku 2015 potlačují jejich další šíření a vytvářejí prostor pro vzácné stepní druhy kvetoucích bylin, které tu původně rostly. "Těžká technika pomůže tento proces urychlit, protože přirozenou cestou by trval déle," uvedl Dostál.

Ve vyježděných kolejích vznikají vzácné kaluže, na povrch se dostávají semena uložená v hlubších vrstvách půdy. "S vojenskými kluby i příznivci offroadů máme vynikající spolupráci, pomáhají nám při brigádách i dalších příležitostech. Proto chceme zachovat prostor pro pojezdy i v místech, kde se pasou zvířata. Pokud se pojezdy přítomnosti zvířat přizpůsobí, lze oba způsoby využití bývalého vojenského prostoru skloubit," míní Dostál. Vojenské kluby a spolky s ochránci přírody spolupracují také při odklízení odpadů či kontrole stavu ohrad.

Velcí kopytníci dělají přirozeným způsobem to, co se člověk snaží těžkou technikou uměle napodobit. Vyšlapané stezky vytvářejí plošky důležité například pro samotářské včely, ale také mnohé stepní rostliny, jež nejsou schopny vyklíčit a vyrůst v hustých trávnících. "Podobný význam mají i takzvaná prachová koupaliště, která zvířata aktivně vytvářejí rozrytím drnu kopyty a rohy, po několika týdnech či měsících je však opouštějí a vzniklé plošky zbavené travního drnu kolonizuje specifická vegetace," uvedl Miloslav Jirků z Biologického centra Akademie věd.

Velcí kopytníci jsou podle něj schopni obnovovat i vysychavé tůně a utvářet prostředí pro vzácné korýše, listonohy a žábronožky. V péči o krajinu v bývalém vojenském prostoru nyní pomáhají i divoká prasata. Plocha, na níž odkrývají půdu, dosahuje několika hektarů. V nízkém porostu se jim ryje snáze než ve vysokých hustých trávnících.

Celá rezervace velkých kopytníků v bývalém vojenském prostoru má kolem 160 hektarů. Mezi Benátkami a Milovicemi žijí dvě stáda divokých koní, stádo zubrů a stádo zpětně šlechtěných praturů.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist