Agris.cz - agrární portál

Kadaň si od soukromníka pronajme pozemek na pěstování vína

20. 3. 2018 | ČTK

Město Kadaň si od soukromníka dlouhodobě pronajme další pozemek pro pěstování vína. Slunný pozemek s rozlohou asi 18.000 metrů čtverečních jeho majitel nevyužíval, ve vinici se zřejmě promění už letos. Město se pro pronájem rozhodlo kvůli zdlouhavým jednáním se Státním pozemkovým úřadem, na jehož pozemcích chtělo hospodařit původně. ČTK to řekl starosta Kadaně Jiří Kulhánek (ODS).

"Uzavřeli jsme pacht, tedy takovou nájemní smlouvu na 30 let, do roku 2048. Naše víno bychom mohli zasadit už na podzim letošního roku. Když dozraje, mohlo by plodit už za tři roky. A budeme tak moct tuto novou vinici využít pro pěstování našeho kadaňského vína, které má dlouhou tradici," řekl Kulhánek.

Soukromníka město oslovilo poté, co si pozemek vytipovalo jako vhodný pro pěstování. Další pozemky už zřejmě vyhledávat nebude. "Jednání se Státním pozemkovým úřadem bychom ale chtěli dotáhnout do konce. Spolu s vinicemi, které už máme v areálu františkánského kláštera, by to mělo pro naši produkci vína stačit," doplnil starosta.

Dosud měla Kadaň asi půl hektaru vinic u františkánského kláštera. Víno od roku 2016 míchá s vínem z regionálního Vinařství Němeček z Března. Ročně díky tomu vyprodukuje asi 1600 lahví, které je možné si koupit jako suvenýr například v městském infocentru nebo na hradě. Podíl vína z Března by se měl v kadaňském víně po zvýšení počtu vinic postupně snižovat, až ho nakonec nebude nutné přimíchávat vůbec.

Štěpánka Bartoňová kš


Zdroj: ČTK, 20. 3. 2018





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 27.04.2024 21:48