Lidl stahuje rakouský amarant, „superpotravina" obsahovala salmonelu

Řetězec Lidl objevil při vnitřní kontrole ve výrobku Golden Sun Bio Organic Amaranth bakterii salmonely, která způsobuje infekční onemocnění střev. Řetězec proto rakouský produkt v půlkilovém balení stáhl z prodeje. Zákazníkům, kteří si ho koupili, obchod vrátí peníze.

Lidl prodával amarant, česky zvaný též laskavec, v uplynulém týdnu v rámci své speciální akce. Prodaly se ho přibližně tři tisíce balení. Neprodané zboží Lidl stáhl z prodeje.

Řetězec informoval Státní zemědělskou a potravinářskou inspekci, stížnost od spotřebitelů zatím nezaznamenal. „Pokud prodejce na nedostatek upozornil sám a provedl patřičná opatření, nečiní Státní potravinářská inspekce kroky, jako je například zahájení správního řízení o pokutě,“ řekl mluvčí inspekce Pavel Kopřiva.

Stažení z prodeje se vztahuje pouze na výrobek „Golden Sun Bio Organic Amaranth 500 g“ od rakouského výrobce Estyria Naturprodukte GmbH. Jiného zboží Lidlu ani rakouského výrobce se upozornění netýká.

Co je amarant?

  • Amarant neboli laskavec patří mezi nepravé obilniny. Ve srovnání s běžnými obilnimami jako pšenice, ječmen, žito, rýže nebo kukuřice je zrno amarantu bohatší na bílkoviny, vlákninu, kvalitní oleje, minerály a vitamíny. 

  • Neobsahuje lepek, je proto vhodný i pro lidi s celiakií, pacienty s potravinovou alergií nebo pro přikrmování kojenců.

  • Amarant snižuje hladinu cholesterolu, riziko vzniku rakoviny tlustého střeva a konečníku, blahodárně působí při prevenci i léčbě zácpy. Používá se i při léčbě průjmovitých a zánětlivých onemocnění střeva.

 

Ondřej Pražák

Zdroj ČT24

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info