Agris.cz - agrární portál

Karlovarský kraj chce pro zemědělskou školu Dalovice víc studentů

16. 3. 2018 | ČTK

Karlovarský kraj zatím počítá s výukou zemědělských oborů jak na Integrované střední škole (ISŠ) Cheb, tak na jejím odloučeném pracovišti v Dalovicích. Chtěl by ale ke studiu těchto oborů přilákat větší počet studentů, řekl dnes ČTK krajský radní Jaroslav Bradáč (nez.). Dalovickou školu kraj koncem loňského roku s ISŠ Cheb sloučil.

Jedním ze způsobů, jak přitáhnout zájemce o studium, může být podle Bradáče i modernizace techniky. Dnes proto škola představila nový traktor, který bude sloužit k výuce agropodnikání. "Díky praktické výuce v moderním traktoru jsou pak studenti mnohem lépe vybaveni pro budoucí uplatnění. Starý stroj už navíc zcela nesplňoval bezpečnostní kritéria," řekl Bradáč. Kraj traktor pořídil s pomocí dotace za 1,2 milionu korun, řidičský průkaz k jeho řízení získávají studenti v rámci studia zdarma. Součástí výuky je také například péče o koně i aktivity v ekocentru školního statku v Chebu.

Agropodnikání je v současnosti jediným oborem, který se v Dalovicích vyučuje. Jisté zatím je, že studenti, kteří už v Dalovicích studium začali, budou na odloučeném pracovišti pokračovat až k maturitě. V příštím školním roce by podle Bradáče měli studenti nastoupit do prvního ročníku jak do Chebu, tak do Dalovic. "V případě výkyvu zájmu o obor by si škola nebyla schopná poradit. Díky sloučení s chebskou školou to bude jednodušší," doplnil k důvodům sloučení škol radní. V budoucnu by ale podle něj kraj chtěl přilákat zájemce i ke studiu dalších oborů, jako je farmář nebo opravář zemědělských strojů.

Kromě zemědělské školy v Dalovicích ztratily v Karlovarském kraji právní subjektivitu ještě další tří školy, a to v Nejdku, v Lokti a v Horním Slavkově. Sloučeny byly pod Integrovanou střední školu technickou a ekonomickou v Sokolově a Střední průmyslovou školu v Ostrově. Na každé z nich by měl zůstat zachován alespoň jeden obor.

 

Štěpánka Bartoňová dr


Zdroj: ČTK, 16. 3. 2018





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 02.05.2024 02:07