Agris.cz - agrární portál

Na tvarůžkovém festivalu v Olomouci bude první setkání Tvarůžků

15. 3. 2018 | ČTK

Lidé s příjmením Tvarůžek z různých koutů Česka budou mít první společné dostaveníčko na třetím ročníku tvarůžkového festivalu, kterým o víkendu 21. a 22. dubna ožije historické centrum Olomouce. Na festival přijede například moderátorka České televize Zuzana Tvarůžková, řekla dnes ČTK vedoucí oddělení cestovního ruchu olomoucké radnice Karin Vykydalová.

"Už se nám přihlásilo několik lidí s příjmením Tvarůžek a doufáme, že se další ozvou," uvedla Vykydalová. Lidé s příjmením Tvarůžek či Tvarůžková se setkají na hlavním pódiu před radnicí, kde bude následovat společné foto s vedením města i předání dárkových balíčků. Na programu bude i prohlídka radnice s průvodcem. "Moderátorka Zuzana Tvarůžková tady bude mít rozhovor a měla by i něco uvařit. Máme z toho radost," podotkla Vykydalová.

Podle webových stránek www.kdejsme.cz , jejichž autoři čerpají data ze statistik ministerstva vnitra, má název pikantního sýra s nezaměnitelným aroma v příjmení několik stovek obyvatel Česka.

V okolí Loštic na Šumpersku, kde se Olomoucké tvarůžky vyrábějí, ale žádné příjmení Tvarůžek či Tvarůžková není evidováno. Na Hané pak má toto příjmení jen několik lidí. Naopak desítky Tvarůžků či Tvarůžkových úřady evidují na Třebíčsku, Rakovnicku či v okolí Valašských Klobouk.

Informační letáky o tvarůžkovém festivalu a setkání nositelů příjmení Tvarůžek a Tvarůžková proto pracovníci olomoucké radnice poslali do informačních center v Třebíči, Brně či Zlíně, aby se o akci dozvěděli i tamní lidé s "voňavým" příjmením.

Program třetího ročníku tvarůžkových slavností bude na Horním a Dolním náměstí rozdělen do dvou dnů. Návštěvníci budou moci ochutnat tvarůžkové speciality z nabídky restaurací z Olomouce a okolí. V nabídce stánkařů nebudou chybět moučníky z produkce tvarůžkové cukrárny či pivo z hanáckých minipivovarů. Lidem zahrají skupiny Buty a The Tap Tap. Loni centrum Olomouce provoněla více než tuna olomouckých tvarůžků a akci navštívily tisíce lidí.

Historie prvních tvarůžků na Hané spadá do 15. století. Olomoucké tvarůžky se vyrábějí už jen v Lošticích na Šumpersku, kde je muzeum tvarůžků i cukrárna. Olomoucké tvarůžky jsou jediným původním českým sýrem. Tvarůžky z Loštic získaly v roce 2010 chráněné zeměpisné označení EU.

beh hj


Zdroj: ČTK, 15. 3. 2018





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 12:47