Agris.cz - agrární portál

Čína dala Bayeru podmíněný souhlas s převzetím Monsanta

14. 3. 2018 | ČTK

Čínské ministerstvo obchodu dalo německému chemickému a farmaceutickému koncernu Bayer podmíněný souhlas s převzetím americké biotechnologické společnosti Monsanto za 62,5 miliardy dolarů (1,3 bilionu Kč). Ministerstvo dnes na svých internetových stránkách oznámilo, že koncernu nařídilo zbavit se některých globálních aktivit v produkci zeleninových semen, kukuřice, sojových bobů, bavlny a herbicidů.

Monsanto je největším světovým producentem osiv. Spojením s Bayerem by tak vznikl největší dodavatel produktů pro zemědělskou výrobu na světě, který ovládne více než čtvrtinu světového trhu osiv a pesticidů.

Aby si Bayer zajistil od antimonopolních úřadů povolení k převzetí Monsanta, už dříve slíbil, že prodá část své divize Crop Science. Ta se zabývá produkcí herbicidů a osiva a Bayer ji za 5,9 miliardy eur nabídl německé skupině BASF spolu s aktivitami v oblasti produkce zeleninových semen. O obou akvizicích firmy jednají.

Koncern Bayer se navíc zavázal udělit čínským vývojářům softwaru pro zemědělskou správu "spravedlivý, přiměřený a nediskriminační přístup" k digitálním nabídkám sloučeného podniku v Číně.

Fúze už má souhlas brazilského regulačního úřadu a podle dva týdny staré zprávy agentury Reuters ji nejspíš podmíněně schválí i Evropská komise. Koncern tehdy uvedl, že během několika týdnů očekává i vyjádření regulačního úřadu Spojených států. V Rusku se ale Bayer s regulačním úřadem soudí, aby si v přezkumném řízení "zajistil svá práva".

pat mka


Zdroj: ČTK, 14. 3. 2018





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.04.2024 22:14