Agris.cz - agrární portál

Pivovar Zubr loni zvýšil produkci speciálních piv o deset pct

13. 3. 2018 | ČTK

Pivovar Zubr loni díky rostoucí poptávce uvařil o deset procent víc pivních speciálů než v roce 2016. Zároveň zvyšuje počet druhů speciálních piv, zatím poslední novinkou je třináctistupňový Velikonoční speciál, řekl dnes ČTK ředitel Pivovaru Zubr Tomáš Pluháček.

"Když jsme před několika lety se speciály začínali, vařili jsme jeden speciál ročně. Nyní je jich šest až sedm a mezi nimi vždy nejméně jedna novinka," uvedl Pluháček,

Rostoucí oblibu pivních speciálů podle něj potvrzují i statistiky Českého svazu pivovarů a sladoven. Podle jeho údajů byl celkový výstav speciálních piv českých pivovarů loni téměř o 18 procent vyšší než v roce 2016, podotkl Pluháček.

Velikonočního speciálu přerovský pivovar uvařil 750 hektolitrů a k dostání bude v čepované podobě ve vybraných restauracích zejména na střední Moravě.

Velikonoční speciál je podle sládkové Nataši Rouskové výsledkem vyváženého poměru několika druhů karamelových a barevných sladů a speciálních odrůd chmele.

"Spolu s aromatickou odrůdou Žateckého poloraného červeňáku, který pochází z Tršic, byly použity ještě dvě další odrůdy středně hořkého českého chmele, jejichž postupné dávkování během celého chmelovaru dotváří spolu se speciálními slady charakteristickou, harmonickou hořkost tohoto piva," uvedla Rousková.

Přerovský Pivovar Zubr v roce 2017 navzdory nepříznivému vlivu zavedení elektronické evidence tržeb (EET) a posléze i zákazu kouření v restauracích na prodej sudového piva udržel výstav na předloňské úrovni 255.000 hektolitrů piva. Bylo to nejvíce za posledních několik let. Prodej čepovaného piva klesl o tři procenta, výpadek ale pivovar nahradil vyšším prodejem lahvového a hlavně plechovkového piva.

Pivovar Zubr patří do pivovarnické skupiny středomoravských pivovarů Zubr, Holba a Litovel. Jejich roční výstav je do jednoho milionu hektolitrů piva. Pivovary prodávají svá piva především na Moravě a ve východních Čechách.

beh hj


Zdroj: ČTK, 13. 3. 2018





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 18.04.2024 02:40