Agris.cz - agrární portál

ZOD Brniště staví posklizňovou linku na obiloviny za 40 mil.Kč

13. 3. 2018 | ČTK

Novou posklizňovou linku se sušárnou a moderními sklady na obilí a řepku staví ZOD Brniště (dříve Zemědělské obchodní družstvo Brniště) na Českolipsku. Investice za 40 milionů korun je největší ve firmě za posledních deset let. Umožnit by měla zrychlit a tím i zlevnit sklizeň plodin a také zajistit vyšší kvalitu skladování. Do provozu ji chtějí dát ještě před letošní sklizní v polovině července. ČTK o tom dnes informoval ředitel ZOD Brniště Otto Forman.

"Dnes, kdy máme obiloviny na hromadách v hale, se řeší problémy, že se v tom rozmnožují škůdci, musíme plynovat. Je to chemie, která se dává do potravin, stojí to ale peníze a tahle linka nás toho všeho ušetří," uvedl vedoucí rostlinné výroby ZOD Brniště Pavel Cihlář. Nové skladovací kapacity umožní podle něj obilí a řepku nejen vyčistit, ale v případě potřeby i dosušit a bude tak možné sklízet i plodiny s vyšší vlhkostí. "Tím, že to bude bez nečistot a živočišných škůdců, budeme schopni prodávat celoročně kvalitativně stejné zboží, které nemá výkyvy," dodal Cihlář.

Zastaralá posklizňová linka postavená v 70. letech, kterou dosud v ZOD používali, už nevyhovuje a má i nedostatečnou kapacitu. Už v roce 2009 firma uvažovala o jejím rozšíření, nakonec ale padlo rozhodnutí vybudovat linku novou na místě bývalého kravína na kraji obce. "Je výhoda, že je tu zemní plyn, takže sušení bude ekonomičtější," řekl Forman. Dosud je podle něj jediná možnost sušení u sila v Mimoni, která ale regionu kapacitně nestačí. Linka v Brništi by tak v budoucnu mohla nabídnout kapacity i dalším pěstitelům v okolí.

Na místě bývalého kravína bude nová budova s příjmem obilí i expedičními násypkami pro kamiony, obilí tak nebude nutné nikam převážet, jako je tomu dnes, a výrazně se tak uleví dopravě v obci. Čistička vyčistí obilí nebo řepku, navíc umí i kvalitu zrna upravit. Využít ji lze podle Cihláře i při zpracování máku, kukuřice nebo třeba hrachu, který tu rovněž pěstují. Obilí s vyšší vlhkostí se bude skladovat ve vyrovnávacím sile, aby nebylo nutné každý den zapínat sušárnu, což by bylo neekonomické. "Kapacita je 50 vagonů, a sušárna se pak zapne jednou za čtyři za pět dní, až bude silo plné," řekl Cihlář. Po vysušení se obilí přesune do odvětrávaných sil. Ta budou čtyři o výšce 22 metrů s celkovou skladovací kapacitou 7500 tun.

ZOD Brniště patří k nejmodernějším zemědělsko-potravinářským podnikům v Libereckém kraji. Je největším chovatelem krůt a krocanů v České republice a chovatelem holštýnského černostrakatého skotu. Hospodaří zhruba na 2500 hektarech zemědělské půdy a zaměstnává 60 lidí. Vedle zemědělské prvovýroby má firma také čerpací stanici, pískovnu a podnik na zpracování krůtího a kuřecího masa Prominent CZ, kde pracuje dalších 80 lidí. V roce 2016 dosáhl zemědělský podnik výnosů 274,523 milionu korun a hospodaření skončilo ziskem téměř 17 milionů korun. Loňské výsledky zatím k dispozici nejsou.

Leona Vacková 


Zdroj: ČTK, 13. 3. 2018





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.03.2024 09:31