Agris.cz - agrární portál

V jižních Čechách se podařilo snížit výskyt včelího moru

7. 3. 2018 | ČTK

V Jihočeském kraji se podařilo výrazně snížit výskyt včelího moru. Zatímco v posledních letech zde bylo přes 30 ohnisek ročně, loni likvidovali veterináři sedm ohnisek moru včelího plodu. Pomohla plošná kontrola všech včelstev v roce 2016. ČTK to řekl ředitel jihočeské veterinární správy František Kouba.

V roce 2016 veterináři plošně vyšetřili všechna včelstva v jižních Čechách, peníze tehdy vyčlenil Jihočeský kraj. "Zřejmě díky tomu se podařilo snížit výskyt moru u včel v celém Jihočeském kraji. Měli jsme tu až 33 ohnisek ročně, pak se to podařilo snížit na minimum," řekl Kouba.

Předloni našli veterináři 22 ohnisek moru včelího plodu v kraji a vytyčili 15 ochranných pásem. Nejvíc postižen byl okres Jindřichův Hradec. Ochranné pásmo zůstává platné minimálně rok, řekl dnes ČTK Karel Krametbauer z krajské veterinární správy.

Loni veterináři na jihu Čech našli a zlikvidovali sedm nových ohnisek moru včelího plodu. Největší problémy byly v okrese Jindřichův Hradec. Loni tak veterináři stanovili tři ochranná pásma moru včelího plodu, která jsou platná i letos, všechna na Jindřichohradecku. "Letos jsme zatím šetření nedělali. Řešení nebezpečných nákaz včel se loni v kraji výrazně zlepšila," řekl Krametbauer.

V jižních Čechách působí asi 6000 včelařů, pečují o 60.000 včelstev. Na Českobudějovicku bylo předloni k 1. září 1296 včelařů s 13.323 včelstvy, průměrný výnos medu na včelstvo byl 13,91 kilogramu. Jihočeští včelaři si loni připomněli 150 let od vzniku prvního spolku ve Volešníku (dnes Olešník) na Českobudějovicku.

Veterináři v kraji loni nejvíc řešili ptačí chřipku. V kraji bylo 11 ohnisek, z toho tři ve velkochovech. V jednom chovu kura domácího řešili nález původce nebezpečné nákazy, invazivního typu Salmonella Enteritidis. Objevili rovněž jedno ohnisko nebezpečné nákazy ryb koiherpesvirózy u kaprů, zlikvidovali proto ryby ve třech rybnících. U dvou uhynulých zajíců zjistili tularemii a potvrzen byl případ Aujeszkyho choroby u loveckého psa, který musel být utracen.

 

Václav Koblenc kš


Zdroj: ČTK, 7. 3. 2018





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.04.2024 23:39