Agris.cz - agrární portál

Výrobce čokolád Lindt & Sprüngli zvýšil zisk, tržby má rekordní

6. 3. 2018 | ČTK

Švýcarský výrobce čokolád Lindt & Sprüngli loni zvýšil čistý zisk o 7,8 procenta na 452,5 milionu švýcarských franků (9,9 miliardy Kč). Tržby poprvé v téměř 175leté historii firmy překonaly čtyři miliardy franků a dosáhly 4,1 miliardy CHF (89,7 miliardy Kč). Meziročně je to nárůst o 4,8 procenta, uvedla dnes firma. Lindt vyrábí tabulkovou čokoládu, známý je i pralinkami Lindor a velikonočními zajíčky balenými ve zlaté hliníkové fólii.

Takzvané organické tržby, tedy bez započtení vlivu kurzových výkyvů, akvizic a prodeje majetku, vzrostly o 3,7 procenta. Provozní zisk vzrostl o 5,8 procenta.

V Evropě se organické tržby zvýšily o 6,2 procenta. Firma uvedla, že se jí dařilo hlavně na dvou největších trzích s čokoládou, a to v Německu a Británii, ale i na vyspělých trzích v Itálii, Rakousku a Španělsku. Dvouciferný růst firma zaznamenala i na méně zavedených trzích, jako je Skandinávie, Rusko, Polsko a Česká republika.

Výrobci cukrovinek nyní procházejí obtížným obdobím, protože spotřebitelé mají tendenci dávat přednost zdravějšímu jídlu. Lindt si však na masovém trhu vede mnohem lépe než konkurenti, hlavně díky ziskovému prémiovému segmentu a své maloobchodní síti. Hůře si ale vede na americkém trhu, kde vlastní i značku Russell Stover. Firma upozornila, že problémy v USA budou mít zřejmě dopad na celkové tržby v letošním roce.

Společnost navrhuje za loňský rok zvýšit dividendu o téměř šest procent. Oznámila také program odkupu vlastních akcií za zhruba 500 milionů CHF, informovala agentura Reuters.

Lindt své výrobky prodává ve více než 80 zemích světa a kolem 70 procent obratu vytváří mimo Švýcarsko. Zhruba 40 procent sortimentu připadá na tabulkové čokolády. Vlastní i značku čokolád Ghirardelli a v USA rodinného výrobce cukrovinek Russel Stover, který je známý svými bonboniérami. Jednu z nich proslavil Tom Hanks ve filmu Forrest Gump. Na českém trhu působí od roku 1994.

irl spr


Zdroj: ČTK, 6. 3. 2018





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 16.04.2024 16:48