Sněmovní bufety zdražují jídlo i pití. Polévka vyjde poslance na třináct korun, káva na patnáct

Martina Heroldová Martina Heroldová
23. 2. 2018 14:32
Padesátiprocentní přirážka se bude týkat především nápojů, polévek a studené kuchyně.
Přirážka se dotkne i alkoholických nápojů, za velké pivo nyní poslanci zaplatí 38 korun.
Přirážka se dotkne i alkoholických nápojů, za velké pivo nyní poslanci zaplatí 38 korun. | Foto: Thinkstock

Praha - Poslanci si od února schválili zdražení jídla ve sněmovních restauracích a bufetech. K dosavadním velmi nízkým cenám tak budou muset připočítat padesátiprocentní přirážku, která se bude týkat hlavně nápojů a studené kuchyně.

Ceny jídla v poslaneckých bufetech tak sice nadále zůstávají hluboko pod těmi tržními, začínají se jim ale alespoň částečně blížit.

Zatímco kávu si mohli zaměstnanci sněmovny dosud koupit za jedenáct korun, nyní je přijde na patnáct, podražila také neperlivá voda, o šest korun se zvedla i cena litru džusu z padesáti na padesát šest.

Některé ceny ale stále zůstávají hluboko pod normou, například gulášovou polévku si mohou poslanci dát za třináct korun (oproti původním jedenácti) a šopský salát za dvacet pět. Za klasické vepřo knedlo zelo nyní zaplatí 52 korun namísto dosavadních 46.

Přestože donedávna bylo ve sněmovně zakázáno popíjení alkoholu, v lednu si poslanci jeho konzumaci i během schůzí opět povolili, i za něj si ale nyní budou muset připlatit. Velká plzeňská dvanáctka tak namísto původních 27 korun bude stát 38, dvě deci vína 34 korun a panák Becherovky 28 korun. K největšímu navýšení došlo u luxusních alkoholických nápojů, například sklenice dvanáctiletého rumu teď přijde poslance místo šedesáti korun na více než devadesát.

Změnu iniciovala komise pro správu Poslanecké sněmovny a nakonec ji i díky dlouhodobému tlaku médií a veřejnosti podpořili zástupci všech politických stran.

Informaci potvrdil Aktuálně.cz člen komise za piráty Ondřej Profant. "Ta vyhláška nebyla velmi dlouho novelizovaná. U některých typů jídel, hlavně u těch teplých, byla cena už teď relativně komerční, ale u nápojů, studené kuchyně a polévek byla marže velmi nízká," řekl.

Upozornil, že ceny neplatí jen pro poslance, ale také pro další zaměstnance sněmovny nebo novináře. "Je potřeba si uvědomit, že je to v podstatě závodní stravování nejen pro poslance, ale také pro asistenty, novináře, zaměstnance sněmovny, hosty a podobně. Zaměstnanci sněmovny dostávají na oběd stravenky, ale když si chtějí dojít na svačinu, tak si ji musí zaplatit," dodal.

Kolik stojí jídlo ve sněmovně

Původní cena Nová cena
Káva s cukrem a mlékem 11 Kč 15 Kč
Džus (1 litr) 50 Kč 56 Kč
Dobrá voda (0,5 l) 11 Kč 13 Kč
Pivo Plzeň točené (0,5 l) 27 Kč 38 Kč
Víno Znovín Znojmo (2 dcl) 24 Kč 34 Kč
Becherovka (0,05 l) 21 Kč 28 Kč
Rum Diplomatico 12 let (0,05 l) 65 Kč 91 Kč
Vepřová plec pečená, knedlíky, zelí

46 Kč

52 Kč

Znojemská hovězí pečeně, rýže 77 Kč 78 Kč
Gulášová polévka 11 Kč 13 Kč
Šopský salát 19 Kč 25 Kč
Salátový talíř se šunkou a sýrem 39 Kč 55 Kč
Dort Sacher se šlehačkou 19 Kč 27 Kč
Pečená šunka s vejci 26 Kč 35 Kč

 

Právě se děje

Další zprávy