Agris.cz - agrární portál

Na Vysočině funguje 29 minimlékáren, víc je i zpracovatelů masa

23. 2. 2018 | ČTK

Na Vysočině rychle přibývají drobní zpracovatelé mléka a masa. Faremních mlékáren je zaregistrováno 29 a malých bouráren, tedy provozů na porcování masa, 78. Stejný trend se ale netýká automatů na prodej syrového mléka, jichž je v kraji deset, v porovnání s boomem před osmi lety poloviční počet. Veterináři u malých provozů zatím výrazné problémy nezaznamenali. Vyplývá to z přehledu činnosti krajské veterinární správy za uplynulý rok, který poskytla ČTK.

"V minulém roce proběhla velká celostátní akce s odběry vzorků v těchto zařízeních, výsledky nebyly alarmující," řekl ČTK Miroslav Tuček z odboru hygieny a ochrany veřejného zdraví správy k malým zpracovatelským provozům.

Na Vysočině, kde zemědělci chovají nejvíc skotu a prasat v ČR a produkují největší množství mléka, vykonává veterinární správa dozor ve více než 1300 potravinářských provozech. Vloni v nich inspektoři uskutečnili přes 2700 kontrol zaměřených na potraviny živočišného původu, nedostatky byly zjištěny v pěti procentech. Šlo například o nedodržování správné výrobní a hygienické praxe.

Inspektoři také odebrali asi 800 vzorků kvůli sledování obsahu cizorodých látek v potravinách, jako jsou rezidua pesticidů, těžkých kovů, antibiotik či barviv. Kvůli jejich nadlimitnímu množství veterinární správa ve 12 případech zakázala uvedení živočišných produktů do oběhu. Sedm zákazů se týkalo pstruhů.

Jatek na červené maso je na Vysočině 36, druhý nejvyšší počet v Česku po Středočeském kraji. Vedle 13 velkých funguje 23 menších provozů. Veterinární prohlídkou musí před porážkou projít každé zvíře. Loni bylo Vysočině poraženo 276.000 kusů, kromě prasat a skotu i 1000 ovcí a koz.

U vývozu do zemí mimo EU certifikovali vloni úřední veterinární lékaři na Vysočině 40 zásilek masa a masných výrobků vážících v součtu 679 tun a 130 zásilek mléka a mléčných výrobků s hmotností 3074 tun. Objem tohoto exportu je v posledních třech letech nižší kvůli ruskému embargu na dovoz potravin z unie.

Vývoz zvířat, hlavně skotu, se na Vysočině od roku 2015 naopak zvýšil. Větší poptávka byla loni i po jednodenních kuřatech a násadových vejcích, čemuž napomohlo, že Vysočina byla jedním ze dvou krajů, kde nebyla v chovech zjištěna ptačí chřipka. Vyvážela se také jatečná prasata. Veterinární správa loni zkontrolovala 1503 zásilek zvířat obchodovaných na unijním trhu a 219 zásilek do zemí mimo EU, zejména do Turecka.

Za porušení veterinární legislativy ve všech sledovaných oblastech udělila loni veterinární správa na Vysočině pokuty celkem za 2,05 milionu korun, o rok dřív to bylo 2,7 milionu.


Zdroj: ČTK, 23. 2. 2018





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 27.04.2024 20:10