Agris.cz - agrární portál

Vinařství Volařík dokončilo novou budovu a rozšíří výrobu

23. 2. 2018 | ČTK

Vinařství Volařík dostavělo novou výrobní a administrativní budovu firmy za téměř 30 milionů korun. Společnosti to umožní růst v příštích letech, řekl dnes ČTK majitel vinařství Miroslav Volařík. Firma chce moderní stavbu s výhledem na mikulovský zámek využít i k rozvoji turistického ruchu.

V nové stavbě už jsou technologie, které měla firma dosud roztroušené na více místech, což ji výrobně limitovalo. "Chybí nám doplnění administrativní části a měli bychom naplno fungovat," uvedl Volařík. Vinařství už novou budovu částečně využívá od posledního vinobraní. Zatím ale Volařík růst výroby jen plánuje, protože loňská sklizeň byla nižší.

"Objem výroby je v rukách Pánaboha, tvrdě jsme bojovali s ušlechtilou plísní. Máme hodně mladách vinic," uvedl Vinař roku z let 2011 a 2014. Vinařství, které je jedno z největších v Mikulově, nyní hospodaří na 70 hektarech vinic a dalších deset chce přidat. "Pak už nechceme jít na víc," uvedl Volařík, který chce roční výrobu kolem 300.000 lahví. Nyní dělá mezi 200.000 až čtvrt milionem lahví podle sezony. Podle Volaříka byly nové prostory nutné nejen z hlediska technologie, ale i reprezentace.

Firma přestala v roce 2009 s výrobou červených vín a dělá pouze bílá. "Máme pro kvalitní bílá vína nejvhodnější podmínky, naše vinice jsou zejména na Pálavě. Soustřeďujeme se na Ryzlinky vlašské, odpovídá to lokalitám," uvedl Volařík.

Firma má nyní 32 zaměstnanců ale bude se rozšiřovat, zřejmě o sezonní pracovníky ze zahraničí. Hledat ochotné zaměstnance v ČR je podle Volaříka problém. "Potýká se s tím spousta vinařství. Starší generace odchází do důchodu a mladí o tuto těžkou práci nemají zájem, každý s tím začíná bojovat. Je to celoevropský problém, v Itálii, Francii zaměstnávají lidi z Moldávie, z Rumunska," uvedl Volařík, který sám uvažuje o Ukrajincích.

Kromě zrušení výroby červených vín Volařík prosazuje suchá vína. "Ve srovnání s Rakušany jsme s cukrem výš. Naposledy jsme dělali ledové víno v roce 2010, pár desítek lahví snad ještě máme, ale zájem už není tak velký," uvedl Volařík, který do budoucna hodlá oslovovat spíše zkušené konzumenty vína.

Volařík se sám vínem začal zabývat v roce 2007. Vinařství nyní obhospodařuje v integrované produkci 70 hektarů vlastních vinic v Mikulovské vinařské podoblasti, z toho 4,2 hektarů v režimu ekologického zemědělství. Vyrábí přívlastková, zejména bílá vína. Produkci doplňují vína rosé a od roku 2011 i Sekty Volařík.

 

Filip Vrána hj


Zdroj: ČTK, 23. 2. 2018





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 13:07