Agris.cz - agrární portál

Ve filetách aljašské tresky bylo místo 65 pct masa jen 25 pct

22. 2. 2018 | ČTK

V mražených filetách aljašské tresky, kterou do českých obchodů dovážela z Číny firma Misiek z Vysoké na Bruntálsku, bylo místo 65 procent masa pouze 25 procent masa. Zbytek tvořila voda a sůl jako stabilizátor. Vzorek Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) odebrala v Řeznictví H+H v Novém Jičíně, uvedl v tiskové zprávě mluvčí inspekce Pavel Kopřiva.

Šlo o výrobek s přesným názvem Aljašská treska - filé, mražená, glazurace 35 procent. Datum použitelnosti bylo do 14. září 2019. Prodejce na etiketě deklaroval, že glazura měla tvořit 35 procent výrobku a zbytek mělo být maso. "Po okapání glazury měl zůstat filet tvořený stoprocentně masem. Ve skutečnosti v něm však bylo jen 41 procent masa," uvedl Kopřiva. Vzhledem ke složení se dá předpokládat, že zbylých 59 procent tvořila po odkapání voda a sůl jako stabilizátor.

S prodejcem inspekce zahájí správní řízení o uložení pokuty.

Zvyšování hmotnosti kuřecího a rybího masa vodou praktikovali výrobci ve větším měřítku v dřívějších letech, dnes jsou podobná zjištění inspekce spíše výjimečná.


Zdroj: ČTK, 22. 2. 2018





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 00:45