Agris.cz - agrární portál

Sedlčany nevylučují odkoupení mlékárenských bytů

22. 2. 2018 | ČTK

Sedlčany na Příbramsku nevylučují odkoupení mlékárenských bytů po přesunu výroby sýrů na Vysočinu. Je ale možné, že obě bytovky postavené v 50. letech minulého století budou nakonec prodány spolu s výrobním areálem novému vlastníkovi. Novinářům to dnes řekl místostarosta Miroslav Hölzel (ODS).

"Určitě by to nebyla otázka letošního roku, v rozpočtu s takovou částkou ani není počítáno," řekl místostarosta k možnému odkoupení obou domů, v nichž je celkem deset bytů. Podle něj to pro radnici není prioritou. Do bytovek by se muselo značně investovat a je také otázkou, proč by pro nájemníky byty kupovalo město, když jim je může prodat současný vlastník. Hölzel poukázal i na to, že nájemníci nemohou skončit na ulici, ale musí jim být nabídnuto náhradní bydlení.

Případné odkoupení bytů by navíc šlo proti koncepci města, které před deseti lety zahájilo privatizaci městských bytů a letos prodává byty v posledních čtyřech domech. Problém Hölzel vidí také v tom, že domy jsou kompletně napojeny na energie z areálu mlékárny.

Savencia Fromage & Dairy Czech Republic chce sedlčanskou výrobu sýrů kvůli zvýšení efektivity do roka a půl přesunout do závodu v Hesově na Havlíčkobrodsku. V Sedlčanech pracuje téměř 300 lidí. Zaměstnanci dostanou nabídku pracovat v Hesově nebo v dalším závodě Savencie v Hodoníně. Odcházejícím lidem chce firma vyplatit nadstandardní odstupné.

Společnost nyní podle místostarosty zkoumá, kolik lidí by bylo ochotno přejít do Hesova. Jedná se údajně o čtyřdenních turnusech a podnikové dopravě. "Ale to je záležitost mezi vedením firmy a odbory," podotkl Hölzel.

Město usiluje o to, aby areál nezůstal ladem, a je připraveno pomoci při jednáních se zájemci o koupi. Generální ředitel firmy Miroslav Maňásek ČTK už dříve řekl, že se nebrání žádné spolupráci. Firma podle místostarosty oslovila asi tři agentury, které by měly zprostředkovat prodej závodu. Část lidí by podle některých úvah mohla přejít do nové firmy.

Sedlčanská mlékárna zahájila výrobu v 50. letech minulého století, sýr Hermelín byl zpočátku vyráběn pouze ručně v malém množství. V roce 1981 byla uvedena na trh Lučina. V letech 1963 až 1991 patřila mlékárna podniku Laktos, v roce 1992 byla přeměna na akciovou společnost Povltavské mlékárny. Od roku 1996 je závod součástí francouzské skupiny Bongrain. Od roku 2016 mlékárenské podniky ze Sedlčan, Hodonína a Přibyslavi vystupují pod jednotným názvem Savencia.


Zdroj: ČTK, 22. 2. 2018





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 27.04.2024 13:39