Agris.cz - agrární portál

Německo zrušilo dobu hájení divokých prasat kvůli moru

22. 2. 2018 | ČTK

Německá vláda dnes posílila opatření na ochranu před šířením afrického moru prasat. Vládním nařízením mimo jiné zrušila dobu hájení divokých prasat, která mohou být přenašeči infekce. Divočáci tak mohou být odstřelováni celoročně, informovala včera agentura DPA.

Dosud byl lov černé zvěře v Německu povolen pouze od konce června do konce ledna. Do národního práva budou kromě toho převedeny některé předpisy pro případ epidemie, jako je desinfekce automobilů. Nařízení musí podle DPA ještě schválit Spolková rada, v níž zasedají zástupci jednotlivých spolkových zemí.

Německé úřady situaci sledují už delší dobu se zvýšenou ostražitostí v obavě, že by mohl být africký mor do země zavlečen z České republiky či Polska. Zatím v Německu žádný případ nákazy zaznamenán nebyl.

Africký mor prasat není nebezpečný pro člověka, kromě divočáků však zabíjí i domácí prasata. První případ choroby v Česku potvrdili veterináři u dvou uhynulých zvířat nalezených loni v červnu na okraji Zlína. V polovině loňského července české úřady nařídily celoroční intenzivní lov divokých prasat, a to i na místech, kde dosud nebyl povolen. V ohnisku nákazy povolili veterináři jejich odlov v září. Očkovací látka proti viru neexistuje.

Dnešní rozhodnutí německého kabinetu kritizovala organizace Lidé za etické zacházení se zvířaty (PETA), podle níž vláda podřizuje dobro zvířat ekonomickým zájmům. "Faktické zrušení doby hájení způsobí zvířatům velké utrpení, protože mláďata jsou během vývinu závislá na matce," uvedla v dnešním prohlášení PETA, podle níž "nesčetná selátka pomřou hlady".


Zdroj: ČTK, 22. 2. 2018





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 26.04.2024 12:11