Agris.cz - agrární portál

Pivovar Regent zvýšil výstav, novinkou jsou plechovky

22. 2. 2018 | ČTK

Třeboňský pivovar Regent měl loni výstav přes 77.500 hektolitrů, meziročně téměř o 1000 hektolitrů vyšší. Výstav roste posledních pět let. Loni pivovar se 45 zaměstnanci začal prodávat i plechovkové pivo. Investovat bude letos Regent deset milionů Kč do lahvárny i sudárny. ČTK to řekl sládek Jaromír Čeleda. Pivovar patří akciové společnosti Bohemia Regent ze skupiny Stasek.

"Jsem s výstavem spokojený, byl tam nárůst, což je v dnešní těžké době na tuzemském trhu velmi pozitivní. Plánovali jsme nárůst vyšší, ale situace to neumožnila, ať už EET nebo protikuřácký zákon, celkově lobby ze strany vlády a vedení státu, který, byť si to nemyslí, bojuje proti fenoménu česká hospoda," řekl Čeleda, jenž dělá v Regentu sládka 14 let.

Loni v létě zavedl pivovar prodej v plechovkách, zatím tvoří pod jedno procento výstavu, pivo stáčí do plechu externě. Majitel pivovaru Ferdinand Stasek zvažuje, že koupí malou poloautomatickou plničku.

Sládek míní, že podíl piva v plechovkách bude růst, sudového ubývat. Tržby pivovaru loni stouply o čtyři procenta, nárůst je podle Čeledy přes 3,5 milionu korun. Číslo neuvedl. Tržby z prodeje výrobků a služeb byly v roce 2016 96,3 milionu korun, zisk před zdaněním 6,28 milionu Kč.

Více než 30 procenty se na výstavu podílí sudové pivo. Část tvoří i cisterny, jež Regent vozí do Anglie dvěma velkoodběratelům, kteří si pivo sami stáčí do sudů či lahví: jedním je pivovar, který si doplnil nabídku piv 'ale' o staročeský ležák Regent, druhým řetězec Marks and Spencer.

Převážnou část výnosů tvoří tuzemský trh, dodávky řetězcům Kaufland, Tesco, firmám jako Jednota, Coop, Flop a do distribučních skladů. Loni začal Regent spolupracovat s Normou, je i v části pražských Globusů.

Každý rok roste export, loni šla do zahraničí čtvrtina produkce. Pivovar nejvíce vyváží do Polska, Itálie a Velké Británie, dále do dalších evropských zemí, do Číny, Ruska, USA a Vietnamu. "Loni byl nárůst na polské straně, narůstalo Slovensko a Rusko. Chystáme Thajsko, Francii, rozbíhá se Švédsko, loni začali Slovinci," řekl sládek.

Regent nabízí 12 druhů piv, v Třeboni vede pětiprocentní ležák, v kempech polotmavý třináctistupňový Petr Vok. Loňskými novinkami byly ipa z amerických aromatických chmelů a velikonoční pivo z bylinek. Pivovar má 45 zaměstnanců. "Loni ti, kteří si to zasloužili, dostali přidáno víc než deset procent," řekl Čeleda.

Třeboňský pivovar byl založen roku 1379. Před rokem 1914 vyráběl přes 100.000 hektolitrů. Do konce druhé světové války patřil Schwarzenbergům. Poté přešel pod závod Jihočeské pivovary, z nějž se v roce 1992 stala akciová společnost. V srpnu 2000 koupila pivovar firma Bohemia Regent. Patří do skupiny Stasek, pod niž dále spadají firmy Skloform, České sklo a porcelán SF i zdravotnické zařízení Salvus v Suchdole nad Lužnicí.


Zdroj: ČTK, 22. 2. 2018





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.04.2024 21:34