Agris.cz - agrární portál

Lovci zastřelili v únoru 66 divočáků v zamořené oblasti Zlínska

21. 2. 2018 | ČTK

Lovci zastřelili od začátku února 66 divočáků v zamořené oblasti na Zlínsku vyhlášené kvůli nákaze afrického moru prasat. Vyšetření potvrdilo chorobu u jednoho z kusů uloveného v katastru Zlína - Lužkovic uvnitř vysoce rizikové oblasti lemované ohradníky. ČTK to řekl Petr Majer z tiskového oddělení Státní veterinární správy.

Od 1. února bylo v zamořené oblasti nalezeno 12 uhynulých divokých prasat. Nákazu veterináři potvrdili pouze u bachyně nalezené v katastru Zlína - Kostelce ve vysoce rizikové oblasti. "V devíti případech bylo vyšetření negativní. V současné době se čeká na výsledek vyšetření dvou zbývajících kusů," uvedl Majer.

V oblasti s intenzivním odlovem, která zahrnuje velkou část Moravy, bylo od začátku února odloveno 770 divokých prasat. Nejvíce, 126, jich myslivci zastřelili v okrese Kroměříž. Následuje okres Hodonín se 120 ulovenými divočáky a Uherské Hradiště se 112 zvířaty. U žádného z nich se nákaza nepotvrdila.

Od loňského června do konce letošního ledna, kdy se zmenšila zamořená oblast z celého Zlínska na zhruba 40 procent okresu, potvrdili veterináři africký mor prasat u 200 uhynulých divočáků. Z tohoto množství bylo 190 případů z oblasti ohraničené ohradníky, vně ohradníků bylo nalezeno zbývajících deset z pozitivně testovaných prasat. Divočáci nalezení za ohradníky se nacházeli ve vysoce rizikové oblasti, ke které kromě území ohraničeného ohradníky patří i další čtyři katastry.

V původní zamořené oblasti vně ohradníků bylo do konce ledna nalezeno a vyšetřeno 91 uhynulých divočáků. Mimo zamořenou oblast, tedy v dalších okresech Zlínského kraje, šlo o 73 divokých prasat. U všech měly testy na africký mor prasat negativní výsledek.

V takzvané červené zóně, ke které patří kromě vysoce rizikové oblasti i několik okolních honiteb, bylo ve stejném období uloveno nebo odchyceno do klecí 648 divokých prasat. U 17 z nich potvrdilo vyšetření nákazu.

Africký mor prasat není nebezpečný pro člověka, kromě divočáků však zabíjí i domácí prasata. První případ choroby v Česku potvrdili veterináři u dvou uhynulých zvířat nalezených loni v červnu na okraji Zlína. V polovině loňského července stát nařídil intenzivní lov divokých prasat na celém území ČR, v ohnisku nákazy povolili veterináři jejich odlov v září.


Zdroj: ČTK, 21. 2. 2018





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 26.04.2024 07:29