Agris.cz - agrární portál

Souhrn událostí uplynulého dne 19. 2. 2018

20. 2. 2018 | Agris

Za mrtvé divočáky bylo ve Zlínském kraji vyplaceno 13,4 milionu

Za odstřelení či nalezení uhynulého divočáka dostali loni lovci ve Zlínském kraji 13,4 milionu korun. Takzvané zástřelné a nálezné vyplácí krajská veterinární správa v souvislosti s vypuknutím nákazy afrického moru prasat.

Milionový byznys ze sklepa. Chipsy z hrachu za dva roky dobyly řetězce

Češi znají jen hrachovku a čočku nakyselo, říká s nadsázkou Ostravan Martin Mondek. Před dvěma lety proto zažehl v domácí fritéze svou malou revoluci jídelníčků. V současnosti dodává jeho firma Yes Chips do velkých řetězců a míří za hranice. Vypadá to, že našel podobnou díru na trhu, jako dříve výrobci zeleninových chipsů.

Ptáků v české krajině ubývá, patrné je to zvlášť u koroptví

Dříve běžné ptačí druhy jsou v české krajině čím dál vzácnější. Platí to zejména o ptácích zemědělské krajiny, kterých proti roku 1982 ubylo téměř 34 procent. Pokles pokračoval i loni, vyplývá ze zprávy České společnosti ornitologické (ČSO), kterou má ČTK k dispozici.

Zlaté pivní pečetě získaly Bernard, Heineken, Černá Hora i Budvar

Ceny Zlatá pivní pečeť získalo na Mezinárodním pivním festivalu v Českých Budějovicích 65 pivovarů. Nejvíc Bernard, Heineken i Rodinný pivovar Zichovec, dále Černá Hora, Starobrno, Holba, Budvar, Poutník, Litovel, Primátor, Protivín, Dalešice, Staropramen či Pivovar Jadrníček z Náměšti na Hané.

 

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete zde.


Zdroj: Agris, 20. 2. 2018





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 30.04.2024 10:39