Agris.cz - agrární portál

Veterináři loni při kontrolách pohody zvířat odhalili 51 závad

20. 2. 2018 | ČTK

Při kontrolách zaměřených na welfare, tedy pohodu zvířat, zjistili loni veterináři v chovech ve Zlínském kraji 51 závad. Celkově udělali 383 kontrol zaměřených právě na tuto oblast. Mezi nejčastější prohřešky patřily špatné chovatelské podmínky, nevhodné ustájení a nedostatek krmiva, ze kterých následně plynou vyhublost, nemoci a úhyny zvířat, řekl dnes ČTK ředitel krajské veterinární správy František Mahdalík.

Asi nejhorší loňský případ týrání hospodářských zvířat se podle něj týkal ekologického zemědělce z Nového Hrozenkova na Vsetínsku. Muž choval pět krav a 100 ovcí nejméně dva měsíce na neudržované vysoké podestýlce, která neposkytovala rovný a stabilní povrch a způsobovala chovaným zvířatům utrpení. V dosahu skotu se vyskytovaly i ostré střepy, o které se zvířata mohla zranit. V místě, kde se pohybovaly ovce, ležely uhynulé kusy. Část živých ovcí nesla znaky podvýživy. Veterináři případ vyhodnotili jako týrání, za což dostal chovatel pokutu 10.000 korun. Dalších 10.000 korun zaplatil obci s rozšířenou působností.

Loňské kontroly se týkaly také chovů zájmových zvířat. Z důvodu nevhodných podmínek odebrali veterináři chovatelce z Kroměříže deset psů, kteří skončili v útulku. Nemocná chovatelka v pokročilém věku se prý již nebyla schopna o zvířata řádně postarat.

Veterináři se dlouhodobě zabývají i nepovoleným chovem lva a lvice ve Zděchově na Vsetínsku. Přestože jejich chovatel dostal už tři pravomocné pokuty, v chovu šelem pokračuje. I na základě tohoto případu chce Státní veterinární správa vyvolat na ministerstvu zemědělství jednání o možném zpřísnění podmínek umožňujících v ČR chov šelem mimo zoologické zahrady a další k tomu vhodná zařízení.

Na základě podnětu veřejnosti pro podezření na týrání zvířat se veterináři loni postarali o 108 kontrol. Oprávněných bylo téměř 43 procent z nich, podobně jako v roce 2016. "Podněty od lidí nám stoprocentně pomáhají. Pokud jsou sousedé všímaví, můžeme v problémových chovech zasáhnout dříve," uvedl Mahdalík.

Přesto se podle něj ještě stále objevují podněty na úrovni sousedských sporů a podněty z důvodu takzvaného polidšťování zvířat. "Představy, jak by chov měl vypadat, se do těchto podnětů promítají, ale většinou nemají nic společného s potřebami zvířat," doplnil ředitel.

Viktor Chrást dr


Zdroj: ČTK, 20. 2. 2018





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 00:53