Agris.cz - agrární portál

Za mrtvé divočáky bylo ve Zlínském kraji vyplaceno 13,4 milionu

19. 2. 2018 | ČTK

Za odstřelení či nalezení uhynulého divočáka dostali loni lovci ve Zlínském kraji 13,4 milionu korun. Takzvané zástřelné a nálezné vyplácí krajská veterinární správa v souvislosti s vypuknutím nákazy afrického moru prasat. Od prvního potvrzeného případu loni v červnu do konce prosince zpracovali její ekonomové víc než 5000 žádostí o proplacení ulovené a nalezené černé zvěře. ČTK to dnes řekl ředitel krajské veterinární správy František Mahdalík.

V polovině loňského července stát nařídil intenzivní lov divokých prasat na celém území Česka, v ohnisku nákazy povolili veterináři jejich odlov v září. Výše zástřelného se od té doby postupně zvyšuje. Nyní činí v zamořené oblasti, která tvoří zhruba 40 procent okresu Zlín, 8000 korun za kus. U divočáků pod 50 kilogramů je to 4000 korun. Odměna za nalezení uhynulého kusu je v této oblasti 5000 korun. "Jsou to částky, které jsou velmi solidní a měly by myslivce maximálně motivovat," uvedl Mahdalík.

V zóně intenzivního odlovu, do které spadá velká část Moravy, dostávají lovci zástřelné 2000 korun a nálezné 3000 korun. Současně platí také kompenzace pro uživatele honiteb za likvidaci prasat v asanačním podniku, a to ve výši 1000 korun za sele, 2000 korun za prase ve druhém roce života a 3200 korun za dospělý kus.

Mahdalík ocenil spolupráci myslivců, hasičů a policistů při boji se zvládáním nákazy. "Velmi pozitivně hodnotíme zejména pomoc policejních odstřelovačů s redukcí přemnožených stavů černé zvěře," uvedl ředitel. Policisté ve vysoce rizikové oblasti na Zlínsku ulovili od loňského října do prosince 141 divočáků, další čtyři přidali na přelomu letošního ledna a února.

Díky přijatým veterinárním opatřením nebylo podle Mahdalíka zásadněji dotčeno obchodování s prasaty a vepřovým masem v dalších okresech Zlínského kraje, tedy na Kroměřížsku, Uherskohradišťsku a Vsetínsku. Od 1. února s nimi mohou bez výraznějšího omezení obchodovat také chovatelé z okresu Zlín.

Zejména kvůli africkému moru prasat se veterináři loni ve Zlínském kraji postarali o 127 kontrol v chovech prasat domácích. Více než polovina z nich připadla na okres Zlín. Odhalili při nich sedm závad, za které uložili chovatelům ve správním řízení pokuty. Podle veterinářů se jednalo především o nesplnění povinnosti registrace u chovatelů s více než jedním prasetem. Lednové sčítání ukázalo, že ve Zlínském kraji žije v chovech zhruba 65.000 kusů prasat.

Veterináři dosud potvrdili na Zlínsku africký mor prasat u 217 uhynulých, ulovených a odchycených prasat. Nákaza není nebezpečná pro člověka, vedle divočáků však zabíjí také domácí prasata. Do chovů se nákaza nerozšířila. Kdyby se to stalo, bylo by nutné je vybít. První případ choroby v Česku potvrdili veterináři u dvou uhynulých zvířat nalezených loni v červnu na okraji Zlína.

chv dvd


Zdroj: ČTK, 19. 2. 2018





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 23.04.2024 08:37