Agris.cz - agrární portál

Zisk Nestlé loni překvapivě klesl, na vině byla slabší poptávka

16. 2. 2018 | ČTK

Slabší poptávka a náklady na restrukturalizaci snížily loňský čistý zisk švýcarské potravinářské skupiny Nestlé o 15,8 procenta na 7,2 miliardy franků (158 miliard Kč). Firma to uvedla ve své dnešní zprávě. Ve Spojených státech se špatně prodávaly cukrovinky a zmrzlina, v Brazílii pak firma čelila silnému cenovému tlaku u mléčných výrobků.

Výsledek zaostal za očekáváním analytiků, kteří v průměru odhadovali zisk 9,6 miliardy.

Celkové tržby se zvýšily pouze na 89,8 miliardy franků (1,97 bilionu Kč) z 89,5 miliardy franků o rok dříve. Jejich takzvaný organický růst, který nezahrnuje vliv akvizic, prodeje majetku a kurzových změn, zpomalil na 2,4 procenta z 3,2 procenta v roce 2016.

V letošním roce počítá firma s organickým růstem v rozsahu od dvou do čtyř procent. V plánu je další restrukturalizace, Nestlé na ni vyčlení 700 milionů franků, uvedla agentura DPA.

Investor Daniel Loeb, jehož společnost Third Point loni v létě koupila v Nestlé podíl za 3,5 miliardy dolarů, požaduje rychlé změny. Kromě toho požaduje prodej podílu, který Nestlé drží ve francouzské kosmetické firmě L'Oreal. Management Nestlé neoznámil, zda se hodlá podílu zbavit, zvyšovat jej ale prý nemá v úmyslu.

Nestlé je největším producentem balených potravin na světě. Vyrábí například kávu Nescafé, čokoládové tyčinky Kit Kat, cereálie Nesquik nebo kořenicí směsi Maggi.


Zdroj: ČTK, 16. 2. 2018





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 20:46