Agris.cz - agrární portál

Ministerstvo zemědělství schválilo desáté vinařské VOC

16. 2. 2018 | ČTK

Ministerstvo zemědělství schválilo už desáté sdružení vín originální certifikace. Nové VOC Bzenec umožní místním vinařům garantovat kvalitu a jedinečnost vlivu regionu ve svých vínech. ČTK to řekli zástupci Svazu vinařů. Projekty VOC podle odborníků ukázaly za uplynulé roky, že mají smysl. Ve spolcích VOC vinaři hodnotí sami svoje vína, která splňují předem dané podmínky typické pro region a jeho terroir.

"Přenechání vyšší odpovědnosti samosprávám vinařských seskupení je určitě cestou správným směrem. VOC, která vznikla již před pár lety, jsou toho důkazem. A protože jsou viditelná i na poli marketingu, daří se jim úspěšně pronikat do povědomí spotřebitelů," uvedl šéf Svazu vinařů Tibor Nyitray.

Vína VOC jsou postavena na společných jmenovatelích regionálního charakteru a typičnosti vín. Současná VOC tak jsou podle Nyitraye velmi dobrým základem pro vytvoření budoucího apelačního systému v ČR. Ten je typický například pro Itálii a jiné jižní země. Prakticky jde o zeměpisné označení původu potravin, v tomto případě vína, ukotvené v zákoně.

Také podle šéfa Vinařského fondu Jaroslava Machovce je rozvoj VOC v České republice zcela přirozený. Vznikají sdružení vinařů, která si sama definují, jaká vína jsou pro daný terroir typická. Analytické i senzorické hodnoty těchto vín si vinaři sami určují a následně sami taky kontrolují.

Výčet VOC je dnes už poměrně široký - VOC Znojmo, VOC Mikulov, VOC Modré hory, VOC Blatnice, VOC Valtice, VOC Mělník, VOC Pálava, VOC Slovácko a VOC Kraví Hora a naposledy také VOC Bzenec. "To mimo jiné znamená, že se systém ujal a je pro vinaře a jistě i také pro spotřebitele zajímavý. Jasně je zde vidět vysoký potenciál," uvedl Machovec.

Nové VOC Bzenec sdružuje CHATEAU BZENEC, spol. s r.o., Zámecké vinařství Bzenec s.r.o. a společnost Vinum Moravicum a.s.

Označení VOC Bzenec bude možné přiznávat vínům z odrůd Ryzlink rýnský a Rulandské bílé. Hrozny pro výrobu vína je možné pěstovat na vymezeném území, které prochází katastrálním územím obcí Bzenec, Čeložnice, Kostelec, Kyjov, Medlovice, Moravany, Osvětimany, Polešovice, Skoronice, Újezdec, Vážany, Vlkoš, Vracov, Vřesovice, Domanín, Hostějov, Hýsly, Ježov, Kelčany, Labuty, Moravský Písek, Ořechov, Skalka, Syrovín, Těmice, Žádovice, Žeravice.


Zdroj: ČTK, 16. 2. 2018





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 27.04.2024 19:30