Agris.cz - agrární portál

Veterináři zlikvidovali u Prahy 1,2 tuny neoznačeného masa

15. 2. 2018 | ČTK

Policisté s veterináři objevili a zlikvidovali 1,2 tuny neoznačeného vepřového masa, krve a vnitřností. Náklad odhalili na dálnici D8 poblíž Prahy. Cizinci, který zásilku přepravoval, hrozí až 50milionová pokuta za uvádění na trh potravin neznámého původu, které by mohly být rizikové pro spotřebitele. ČTK to sdělil mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Vorlíček. Většinou veterináři ukládají pokuty řádově nižší.

"Upozorňujeme všechny přepravce potravin živočišného původu, že v podobných případech bude postup SVS stejně přísný. Zásilky neznámého původu nebudou uvolňovány na trh a dojde k jejich neprodlené a bezpečné likvidaci," uvedl k tomu ústřední ředitel SVS Zbyněk Semerád.

Přepravované produkty nebyly nijak označeny. "Cizí státní příslušník, který zásilku přepravoval, nebyl navíc schopen při kontrole předložit jakékoliv doklady o původu přepravovaných živočišných produktů, ani o příjemci zásilky," dodali veterináři.

Loni veterináři řešili několik případů, kdy objevili nelegální sklady s masem. Například v Praze 6 objevili nelegální sklad se zmrazenými rybami z Vietnamu, rybími konzervami z Koreje a zmrazeným hovězím masem z Rakouska. Bylo v něm 2,6 tuny živočišných produktů. Maso z něj putovalo do restaurací v Praze a okolí. Inspektoři prodej produktů zakázali, maso odeslali zpět dodavateli do Rakouska. Dalším případem byl sklad v těsné blízkosti tržnice SAPA v Libuši, kde našli 2,3 tuny drůbežího masa, kachen a krevet. V areálu SAPA pak našli sklad hovězího, vepřového a drůbežího masa a ryb neznámého původu.


Zdroj: ČTK, 15. 2. 2018





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 10:12