Agris.cz - agrární portál

Jaro není za dveřmi, velmi chladná rána však ano

14. 2. 2018 | ČT 24

Kdo musí v příštích dvou dnech brzy vstávat, měl by se připravit na velmi chladná rána. Běžné budou teploty zhruba osm stupňů pod nulu, ale v mrazových kotlinách může být i méně než -20 stupňů Celsia. Zbytek dnů přitom tak chladný nebude, denní maxima budou podobná jako dosud – v nížinách kolem nuly nebo mírně nad ní.

Dosud nejchladnější letošní ráno meteorologové zaznamenali šestého února. Na Jizerce bylo až 25 stupňů pod nulou. Nadcházející dvě rána ovšem mohou být neméně chladná. A to zejména v Čechách, nad kterými zůstává nevýrazná oblast vyššího tlaku vzduchu. Na Moravě a ve Slezsku naopak ovlivní počasí tlaková níže, která je nad Balkánem.

Zatímco tedy v Čechách, zejména jejich západní části, klesnou v noci a ráno teploty na minus 5 až 9 stupňů, na východě republiky bude jen 1 až 5 stupňů pod nulou. Tyto teploty ovšem platí pro „běžná“ místa v nižších polohách. Z hor a jejich mrazových kotlin by mohly ráno přijít údaje, které budou podobné dosavadnímu letošnímu rekordu.

Bylo tomu tak ostatně již v úterý, kdy na šumavském Březníku a Jezerní slati bylo pod minus 21 stupni. Podobně chladné bude i čtvrteční ráno. V Čechách v místech, kde je sníh, by mohlo být před východem slunce kolem minus 10 stupňů, při projasnění může být i minus 12, jinde naopak „jen“ minus 4 až minus 8 stupňů.

Český hydrometeorologický ústav ve své týdenní předpovědi upozornil na hrozbu, která souvisí s tím, že se v pátek mírně oteplí – v polohách pod 800 metrů by mohlo pršet a hrozí, že bude déšť namrzat, v tom případě se tedy vytvoří ledovka.

Dny, které budou následovat po mrazivých ránech, přitom nebudou odlišné od dnů uplynulých. Nejvyšší teploty se budou pohybovat mezi minus 1 a plus 3 stupni Celsia. To také znamená, že mrazivá rána přijdou vniveč z hlediska bruslařů.

„I když se může na rybnících tvořit led, kvůli denním maximálním hodnotám nad nulou není většinou bezpečný,“ varovala meteoroložka Taťána Míková.

Na horách bude ve středu sněžit, v Krkonoších či Orlických horách by mohlo napadnout kolem pěti, v Jeseníkách a Beskydech i přes deset centimetrů nového sněhu.

Pátek by pak měl být o něco teplejší, ve dne vystoupají teploty na 2 až 6 stupňů nad nulu, v noci předtím bude kolem nuly, chladněji přitom má být tentokrát na Moravě a ve Slezsku. Zároveň bude pršet, popř. sněžit nebo bude padat déšť se sněhem. Místy hrozí i mrznoucí déšť.

V dalších dnech bude počasí podobné, i když srážky by měly ustávat. O víkendu teploty oproti pátku opět mírně poklesnou, podobné to bude na počátku příštího týdne. Mrznout bude každé ráno patrně celý zbytek měsíce – až do prvního březnového týdne. Také denní teploty zřejmě zůstanou blízko nuly. Jaro tedy v žádném případě ještě není za dveřmi.

AUTOR mld

zdroj: ČT24, ČHMÚ 


Zdroj: ČT 24, 14. 2. 2018





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.03.2024 14:28