Agris.cz - agrární portál

Odstřel prasat na Zlínsku asi dokončí myslivci, policie už odjela

13. 2. 2018 | ČTK

Odstřel divokých prasat ve vysoce rizikové oblasti nákazy africkým morem prasat na Zlínsku zřejmě dokončí myslivci. Podle monitoringu, o který se postaral policejní vrtulník, se na místě vyskytují už pouze jednotlivé kusy zvířat. ČTK to dnes řekla mluvčí policejního prezidia Eva Kropáčová.

"Prasata se pohybují po obrovském prostoru, což pro policejní odstřelovače není dobré. Dohodli jsme se se Státní veterinární správou, že se jedná o práci pro myslivce z dané oblasti," uvedla Kropáčová.

Policejní odstřelovači ulovili letos v oblasti nákazy africkým morem prasat na Zlínsku zatím čtyři divočáky. Na místě působili ve dvou týdenních turnusech na přelomu ledna a února. Svůj zásah následně přerušili, v případě potřeby jsou však podle mluvčí připraveni se na Zlínsko vrátit. Od října do prosince loňského roku ulovili policisté na Zlínsku 141 divokých prasat.

Kropáčová uvedla, že policisté se budou na odstřelu znovu podílet, když bude lokalizováno místo, kde je větší koncentrace prasat. "V takové chvíli by byl zásah odstřelovačů efektivní. Momentálně to ale není potřeba," řekla mluvčí.

Odstřelovači divočáky lovili s více než měsíční přestávkou na přelomu roku od poloviny loňského října. Do terénu vyráželi především v noci. K lovu využívali odstřelovací pušky doplněné tlumiči, zařízením pro noční vidění a termovizí. Nasazení policie do boje s africkým morem prasat schválila vláda loni v září.

Nákaza není nebezpečná pro člověka, kromě divočáků však zabíjí i domácí prasata. První případ choroby v Česku potvrdili veterináři u dvou uhynulých zvířat nalezených loni v červnu na okraji Zlína. Od té doby byla laboratorními testy choroba potvrzena u více než 200 uhynulých, ulovených či odchycených zvířat. V polovině loňského července stát nařídil intenzivní lov divokých prasat na celém území ČR, v ohnisku nákazy povolili veterináři jejich odlov v září.

Viktor Chrást hj


Zdroj: ČTK, 13. 2. 2018





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 20.04.2024 10:06