Agris.cz - agrární portál

Města a obce ve Zlínském kraji nahlásily přes 600 chovů prasat

8. 2. 2018 | ceskenoviny.cz

Města a obce ve Zlínském kraji nahlásily veterinářům už přes 600 chovů prasat domácích, ve kterých žije více než 40.000 zvířat. Nařizují jim to mimořádná veterinární opatření přijatá v souvislosti s obavami ze šíření afrického moru prasat. Termín pro nahlášení chovů skončí o půlnoci. Dá se proto předpokládat, že číslo ještě výrazněji vzroste, protože hlášení stále chodí a stavy nenahlásily ještě některé velké komerční chovy, řekl včera ČTK Petr Majer z tiskového oddělení Státní veterinární správy.

Od úterý do dnešního odpoledne podle něj přibylo kolem 120 nahlášených chovů. "Ve většině nahlášených chovů jde pouze o jednotky kusů prasat, figurují však mezi nimi i velkochovy," uvedl Majer. Největším z nich je podnik SZP Těšnovice na Kroměřížsku, ve kterém veterináři evidují přes 23.000 chovaných prasat. Konečný výsledek sčítání chovů by měli mít veterináři k dispozici ve čtvrtek.

Zamořená oblast nákazy se od začátku února zmenšila zhruba na 40 procent okresu Zlín. Zahrnuje především jeho severní část. O zmenšení zamořené oblasti rozhodla na žádost ČR Evropská komise.

Od tohoto týdne musejí všichni chovatelé prasat v zamořené oblasti dodržovat přísná hygienická opatření. Domácí prasata musejí ustájit tak, aby nepřišla do jakéhokoliv kontaktu s divočáky. Do hospodářství nesmějí vnášet ulovené a uhynulé divočáky včetně jejich částí, ani předměty a zařízení, které by mohly být chorobou infikovány. Chovy musejí jejich majitelé řádně dezinfikovat, prasata nesmějí krmit zelenou pící ani podestýlat slámou z loňské sklizně. Případné přemisťování prasat musejí hlásit veterinářům. V případě porušení nařízení hrozí fyzickým osobám pokuta až 100.000 korun, právnickým osobám a podnikatelům až dva miliony Kč.

V Česku se nákaza, která není nebezpečná pro člověka, objevila poprvé u dvou uhynulých divokých prasat nalezených loni v červnu na okraji Zlína. Z velkou pravděpodobností zavlekl nemoc na Zlínsko člověk. Ve vysoce rizikové oblasti vytyčené v okolí krajského města veterináři potvrdili africký mor prasat u více než 200 uhynulých, ulovených nebo odchycených divočáků. Do chovů se zatím nákaza nerozšířila. Pokud by se tak stalo, musely by být vybity.

 

Autor: ČTK


Zdroj: ceskenoviny.cz, 8. 2. 2018





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 20.04.2024 13:54