Agris.cz - agrární portál

Městské lesy Kutná Hora loni kvůli polomům vytěžily více dřeva

6. 2. 2018 | ČTK

Městské lesy a rybníky Kutná Hora loni vytěžily kolem 15.000 metrů krychlových dřeva. Bylo to více než obvykle, důvodem byly polomy na konci roku. V předchozích letech městská firma ročně vytěžila v průměru 12.000 metrů krychlových, řekl ČTK jednatel Stanislav Peroutka.

"Mírně jsme 'přetěžili' v důsledku větrné kalamity," uvedl. Polomy podle něj ještě nejsou zcela zpracovány, zbývá vytěžit asi 1500 až 2000 metrů krychlových dřeva.

Společnost se během února a března zaměří také na kácení stromů uschlých kvůli nepříznivým klimatickým podmínkám nebo kůrovci. "Celkem by se mělo vytěžit 500 metrů krychlových souší převážně borovic a modřínů," upřesnil Peroutka.

Protože jde o rekreační oblast, musí se asi 800 až 1000 suchých stromů z lesa odstranit co nejdříve. Lidé by nyní měli podle Peroutky omezit pohyb v těchto oblastech a nelézt na skládky dřeva, aby se nezranili. Loni podle jednatele firma podobně vytěžila kolem 1500 metrů krychlových souší.

Městská společnost je podle Peroutky každý rok v zisku. "V letošním roce bychom měli zase dopadnout dobře. Nájem předepsaný městem bychom měli uhradit a ještě by mělo něco zbýt na to, abychom mohli krýt náklady letošního roku," uvedl jednatel.

Loni firma nepříznivě pocítila pokles ceny dřeva kvůli větrné a kůrovcové kalamitě. Pomáhá jí ale to, že méně hodnotnou kulatinu zpracovává na vlastní pile ve Štipoklasech, což je pro ni ekonomicky výhodnější.

Městské lesy a rybníky mají v majetku kolem 2377 hektarů lesa, dalších asi 800 hektarů obhospodařují pro jiné subjekty, kterými jsou soukromí vlastníci nebo obce.


Zdroj: ČTK, 6. 2. 2018





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 30.04.2024 19:40